D25 Gospić-Karlobag: Od Jadrana do Velebita za pola sata vizualno-vozačkog užitka

Državna cesta D25 bez sumnje je jedna je od najljepših cesta u Hrvatskoj i jedna od transvelebitskih transverzala kojom svakako treba provozati. I to bar nekoliko puta. Jer kada cesta svladava 1000 metara nadmorske visine u 20 kilometara dužine, onda znate da će to biti dobra vožnja. Naročito što je s jedne strane ceste zid velebne planine kao što je Velebit dok s druge strane puca pogled na najljepše more na svijetu i ogoljenu površinu otoka Paga pa je to vizualni doživljaj gotovo kao i vozački. Zato se nećete ljutiti što sam za điranje po D25 izabrao žutu neman, vrući Clio R.S. 200 turbo.

s_DSC6861

To je naravno zbog boje, jer se auto tako više ističe u ogoljenom zimskom krajoliku i čini izvrstan kontrast s našim plavim Jadranom. To što imao zdravih 200 KS, sjajno posložen ovjes s dvostrukim amortizerima kao kod reli automobila i dobre kočnice nije smetalo naravno, ali koloriti su ipak važni J Doduše asfalt je na nekim dijelovima vrlo loš s obzirom da je negdje star i 50 godina – ipak smo u Hrvatskoj zašto bi se nacionalna baština održavala – a Clio tvrd, no razvlačenje malog turbaka između lijepo posloženih zavoja po D25 ipak nadoknađuje sve neugodnosti.

s_MG_6111

Ova cesta, poznata i kao Knežić-Kekićeva cesta, napravljena je još sredinom 19. stoljeća, dijelom na trasi stare Karolinske ceste koja je bila najstarija prometnica preko Velebita, ali kako je išla najkraćim mogućim putem bila je izuzetno strma. Cesta je građena između 1844. i 1851., a Knežić je, nažalost, umro 1848. godine ne dočekavši završetak svoje treće transvelebitske ceste. No kao i ostale, i ovo se njegovo djelo odlikuje promišljenom trasom i vrhunskom izvedbom zavoja zbog čega i danas zadovoljava sve moderne zahtjeve cestogradnje. Danas cesta nosi oznaku D25, a iz Gospića, pored kojeg je i memorijalni centar Nikole Tesle, pravocrtno vodi prema Velebitu pa se impresivna planina povećava kako joj se približavate.

_DSC6832

Iza Brušana počinje uspon na Baške oštarije s potpuno novim asfaltom i serijom odličnih S zavoja. Tu prebacujem R.S. drive Clija u Renault Sport režim kada je odziv na gas muški, upravljač teži, a izmjene brzina mjenjača s dvije spojke brže. Dojam je tim bolji što Clio R.S. ima posebnu cijev koja kanalizira zvuk ispuha u unutrašnjost pa uživam u dobrom zvuku. Upravljač je izravan, ali turbo Clio R.S. ne ulazi u zavoje perolako kako stari, no zato turbomotor ima tonu više okretnog momenta i to kroz čitav raspon okretaja pa mu uspon ne pada tako teško, a izlasci iz zavoja su puno uvjerljiviji. U ovom režimu aktivna je i elektronska blokada diferencijala koja pomaže s obzirom na mastan i zasoljeni asfalt te mekane zimske gume.

_DSC6904

Prolazim kroz Stara vrata na Baškim oštarijama, uzan u stjenovitom grebenu na 927 m n/v gdje je smješten i Kubus – spomenik kojom su graditelji obilježili taj prijevoj koji danas služi kao turistička znamenitost i vidikovac s kojeg pogled puca na ogoljeli Pag. Ogoljeli od jake bura koja me dere po licu, pa se brže-bolje vraćam u žutu nemam i krećem punim gasom prema moru. Na ravnim dionicama turbom gonjeni Clio postiže impresivne brzine pa sam tim više zahvalan na dobrim kočnicama koje su ovdje na pravom testu jer nakon ravnica na D25 slijede prilično oštri zavoji pa vas jedino pravovremeno i muško gaženje kočnice spašava od izlijetanja. Pogotovo što je kolnik često vrlo loš, asfalt naboran i pun neravnina što zbunjuje ABS i može produžiti put kočenja. Nažalost, Renault Sport više ne ugrađuje Brembo na Clio R.S., ali i ove “obične” (320-milimetarski diskovi sprijeda posuđeni od Lagune V6) dobro odrađuju torturu, premda su se do Karlobaga dobro zagrijale.

_DSC7071

Nakon pola sata vožnje i 40-ak prijeđenih kilometara stižem do mora. U suncem okupanom Karlobagu bura je puno slabija, a temperatura dobrih 12 stupnjeva viša nego u red Like pa vrućih kočnica i uz pucketanje auspuha bez stajanja nastavljam po Jadranskoj magistrali kako bi ohladio Clio. A razmišljam i da na benzinskoj pumpi, koja se nalazi odmah kod križanja Jadranske amgsitrale i D25, natočim gorivo.  Ipak Clio treba pripremiti za uspon natrag… hehehehehe

Marin Tomaš

Vaš dežurni oktanoglavac

One thought on “D25 Gospić-Karlobag: Od Jadrana do Velebita za pola sata vizualno-vozačkog užitka

  • 18.12.2021. at 06:08
    Permalink

    Što je ovo? Reklama za auto.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.