Dorađena KIA cee’d: Ima novi trocilindrični turbobenzinac s izravnim ubrizgavanjem i mjenjač s dvostrukom spojkom

Da ste pred deset godina pitali menadžere vodećih europskih automobilskih kompanija koja im je najgora noćna mora, vjerojatno bi vam svi odgovorili isto – istočnjaci. Danas je to Kina, ali prije 10 odnosno 20 godina to su bili korejski proizvođači automobila. Jer osim kvalitete i pouzdanosti svojih automobila bez koje nisu imali šanse preživjeti, oni danas raspolažu tehnologijom koja je al pari vodećim europskim proizvođačima. Ne čudi stoga da je koncern KIA peti proizvođač automobila po veličini na svijetu. No uz svu tehnologiju i napredak pitanje je koliki bi KIA uspjeh postigla da nije napravila taktički mudar potez i prije deset godina preotela slavnog dizajnera Petera Schreyera Volkswagenu, postavila ga na mjesto šefa dizajna i dala mu odriješen ruke. Peter Schyreyer je tada bio jedan od najjačih ljudi Audijevog dizajnerskog odjela, čovjek između ostalog zaslužan za New Beetle, A3 i kultni TT, a njegov je odlazak u Kiju napravio mali potres u automobilskoj industriji. Radio sam s njim intervju tada za Playboy i, osim vrlo dobre plaće, rekao mi je kako ga je za prelazak u Kiju najviše motivirala potpuna sloboda. Nešto što mu je itekako nedostajalo u konzervativnom i tradicionalnom Volkswagenu. I sada, 10 godina kasnije, tu su rezultati njegovog rada. Cee’d, Kijin je bestseller u Europi, i ključan model za uspon Kije na starom kontinentu koji se uspio etablirati kao jedan od važnih igrača u izuzetno konkurentnoj kompaktnoj klasi, segmentu u kojem se u Hrvatskoj prodaje najviše automobila. Tako je od pojavljivanja modela kod nas prodano više od 7000 cee’dova, a nakon milijun proizvedenih cee’dova ukupno sada je taj model dodatno dorađen i to u svim verzijama.

kia-ceed2

Osim suptilnih promjena vanjskog i unutarnjeg dizajna, inženjeri su posebno poradili na većem komforu vožnje pa je poboljšana zvučna izolacija, ovjes je dorađen kako bi bio što tiši, a ugrađeni su i kvalitetniji materijali. Najveća novost među motorima je novi 1.0-litreni T-GDI benzinski turbomotor s tri cilindra i izravnim ubrizgavanjem goriva koji svoj debi doživljava upravo u cee’du. Nudit će se u dvije verzije, sa 100 i 120 KS, a njegova potrošnja kreće se oko 5 l/100 km. I dosad vrlo popularan među kupcima, 1.6-litreni CRDi dizelaš, dobio je novi sustav ubrizgavanja goriva i pumpu ulja smanjenog trenja pa sada razvija 136 KS (u ponudi je i verzija sa 100 KS), a u prosjeku troši 4 l/100 km. Ekskluzivno s ovim motorom KIA sada nudi i svoj prvi mjenjač s dvostrukom spojkom DCT i moram priznati da ova kombinacija vrlo dobro funkcionira. Mjenjač je vrlo brz u promjenama stupnjeva na više, jedino što je u spuštanju brzina na niže prilično mekan. Novost u cee’du je i Tom Tom navigacija koja nudi informacije o trenutnom stanju u prometu, upozorava na kamere i radare, donosi vremensku prognozu, vijesti i sl. Sve to radi i u Hrvatskoj, a Cee’d vas uz doplatu može obavještavati o ograničenjima brzine jer ima kameru koja prepoznaje znakove, na vozilo u mrtvom kutu ili pomagati kod parkiranja.

kia-ceed

Početni model s 1.4 motorom od 100 KS starta na 96.000 kuna dok moderni 1.0 T-GDi sa 120 KS i bogatijom opremom i ima cijenu od 118.000 kuna. A toliko stoji i cee’d s dizelskim motorom od 110 KS. Svaka KIA standardno dolazi s jedinstvenim Kijinim jamstvom od sedam godina i 150.000 km (prve tri godine bez ograničenja kilometraže) pa tako i cee’d, a impresivan je podatak da u protekloj godini nije opozvao nijedno Kijino vozilo…

 

Marin Tomaš

Vaš dežurni oktanoglavac

Leave a Reply

Your email address will not be published.