Infiniti najavljuje revoluciju: Prvi motor s varijabilnim omjerom kompresije na svijetu spreman je za proizvodnju

Infiniti, Nissanov luksuzni brand i pandan Toyotinom Lexusu, krajem će se mjeseca na nadolazećem salonu automobila u Parizu sprema otkriti prvi motor s promjenjivim omjerom kompresije na svijetu koji je u potpunosti spreman za serijsku proizvodnju. Bolji poznavatelji automobilske povijest sjetit će se da je Saab radio na istom konceptu počekom tisućljeća. Ideja Saabovih inženjera je bila da razdvoje glavu i blok motora kako bi ih pomoću hidrauličkih podizača mogli približiti i time povećati odnosno udaljiti i na taj način smanjiti kompresiju unutar cilindra. Projekt Saabovog Variable Compression motora je nažalost završio na polici kada je GM preuzeo Saab, no zato je Infitniti upravo završio razvoj sličnog motora koji traje već više do 20 godina! Novi Infitinijev turbobenzinski dvolitreni četverocilindrični motor prava je revolucija u gradnji motora s unutrašnjim sagorijevanjem i bit će veliki game changer u automobilskoj industriji. Ovaj revolucionarni motor bi mogao u potpunosti istisnuti konvencionalne motore, dizelske i benzinske. Naime, nakon velikog booma dizelskih motora u devedesetim godinama koji su uvelike profitirali turbo tehnologijom kao i common-rail visokotlačnim sustavom ubrizgavanja goriva, posljednjih nekoliko godina su benzinci ti koji su velikim koracima počeli sustizati dizelske motore u pogledu efikasnosti i potrošnje goriva, ali i ekologije s obzirom da su lišeni izrazito toksičnih emisija čestica koje toliko muče dizelske motore. A sada će ih i prestići, barem ako je suditi po obećanjima Infinitijevih inženjera.

web57b08faf10536

Iako još nikakvi precizniji tehnički podaci o motoru nisu objavljeni, Infinitijev 2.0 VC-T motor će prema najavama proizvođača nuditi “razinu okretnog momenta i efikasnost modernog turbodizelskog motora lišenog emisije štetnih ispušnih plinova” i to zahvaljujući varijabilnom kompresijskom omjeru. Kako Infinitijev VC-T (Variable Compression-Turbocharged) motor zapravo funkcionira? Kao što vidite na shemi, umjesto da je klipnjača pričvršćena izravno na radilicu kako kod klasičnih motora, Infinitijevi inženjeri ugradili su na njihov spoj dodatni pomični zglob čiji položaj preko polužja kontrolira harmonijski prijenosnik. Položaj zgloba pak omogućava podizanje i spuštanje gornje mrtve točke klipa unutar cilindra čime je moguće mijenjati kompresijski omjer između 8:1 (za visoku snagu) pa sve do 14:1 (za visoku efikasnost). Što je najbolje, sklop to može raditi simultano konstanto mijenjajući kompresijski omjer doslovce u hodu, čime upravlja sofisticirani algoritam, kako bi u svakom trenutku primijenio optimalni omjer kompresije ovisno o trenutnim potrebama od motora. Pa kada elektronika primijeti da vam treba više snage, pomična ruka zakreće zglob na koji je pričvršćena klipnjača spuštajući klip prema u cilindru dolje. To smanjuje kompresijski omjer čime se turbopunjaču otvara više “manevarskog prostora” omogućavajući mu da ugura više zraka u cilindar što rezultira većom snagom. No kada krstarite cestom u najvišem stupnju prijenosa, sustav pomiče klip prema gore povećavajući kompresijski omjer kao i efikasnost motora što smanjuje potrošnju goriva na minimum. Dodatno, elektronska kontrola ventila i parcijalno ubrizgavanje goriva omogućavaju motoru da se u radu prebaci iz Ottovog u efikasniji Atkinsov ciklus sa skraćenim usisom.

web57b08faef0f3f

Sve to znači da bi ovaj revolucionarni motor mogao stajati glave klasične motore. Jer prema prvim najavama njegova potrošnja goriva niža je za čak 27% u odnosu na konvencionalni V6 motor, a troškovi njegove izrade znatno manji od konstrukcije novog dizelskog motora koji zadovoljava Euro 6 normu. Dodatno, novi Infinitijev četvrocilindrični motor lakši je i kompaktniji od usporedivih konvencionalnih motora, a uz to što znatno smanjuje potrošnju goriva i emisiju štetnih plinova, VC-T tehnologija reducira i buku i vibracije motora čineći ovaj četvercilindraš mirnim u radu poput V6 motora. Zbog toga Infiniti novim motorom namjerava zamijeniti ne smo paletu dizelskih motora već i postojećih V6 benzinaca te tehnologiju primijeniti na novoj generaciji motora. VC-T bi trebao debitirati u novom Infinitiju QX50 slijedeće godine spojen na CVT mjenjač, a nakon što se proširi u Infinitijevom portfelju modela treba bi stići i u Nissanove automobile. Više detalja kao i tehničke karakteristike bit će poznate 29. rujna nakon konferencije za tisak japanskog proizođača na salonu automobila u Parizu.

Marin Tomaš

Vaš dežurni oktanoglavac

Leave a Reply

Your email address will not be published.