Mazda CX-3 G150 AWD Revolution Top: Ljuta je na cijeli svijet, a to može i pokazati

Iako nosi trojku u imenu, Mazdin mali crossover zapravo je baziran na platformi Mazde2. To se doduše uopće ne primjećuje u vožnji. Štoviše, komforom i osjećajem u vožnji svakako je bliža Mazdi3 nego Mazdi2. No mala platforma očita je putnicima na stražnjoj klupi koja je prilično skučena. Prtljažnik pak, nudi pristojnih 350 litara što također sasvim na razini kompaktne klase, a pritom ima i praktičnu pomičnu policu koja ga dijeli na dva dijela. Kako je kraća od 4,5 metra Mazda CX-3 je spretna i okretna pa s njome možete biti vrlo agilni čak i u gustom gradskom prometu. Naročito kada vam u tome pomaže i sva sila elektronskih pomagala kao što je kamera koja nadzire mrtvi kut, stražnja kamera koja olakšava parkiranje ili prednja kamera s radarom koja pazi da se ne zabijete u vozilo ispred dok tražite omiljenu radio stanicu putem modernog i atraktivnog HMI komandera. Osobno nisam miljenik tih novih “sve u jednom” sustava kojima se upravlja preko touch-screena, ali Mazda srećom ima velik i praktičan jog-wheel iza ručice mjenjača i komande radija na upravljaču pa za promijeniti radio stanicu ne trebate nužno proći kroz tri menija klikajući po šest puta. Nije da ne bi sve oprostio zbog vrlo dobrog i moćnog Bose razglasa napucanog basom, ali zagovornik sam klasičnih kontrola. Zato mi se sviđa što je Mazda ostala vjerna manulanim kontrolama klima-uređaja umjesto da se i njima upravlja touch-screenom, naročito stoga što tri velika rotirajuća prekidača izgledaju odlično!

IMG_9676-1

Mazda već neko vrijeme radi na tome da se etablira kao premium brand i to im ide vrlo dobro – nova trojka iznutra oduševljava kako atraktivnim dizajnom tako i kvalitetom izrade interijera. Već davno je Mazda postala japanski Audi, a to je više nego očito u CX-3 – sve na dodir djeluje vrlo solidno, mekano i trajno, od plastike kokpita, kože ili prekidača koje je gušt već samo stiskati. Uz to je i sam dizajn kokpita vrlo atraktivan, naglašeno moderan i sportski. Mala instrument ploča kao da je skinuta s motocikla, a na njoj dominira veliki brojač okretaja motora kao u trkaćim automobilima pa je od pomoći head-up zaslon koji projicira brzinomjer na vjetrobran i stalno je u vidnom polju vozača.

IMG_9758

Mazdas CX-3 je vrlo atraktivna i izvana, možda baš zbog toga što je tako “stisnuta” pa doslovno plijeni poglede. Oduševljenje njenim dizajnom prva je reakcija većine ljudi koje sam sreo tijekom testa, a njen namrgođeni, sportski izgled najbolje je sažeo moj susjed: Ufff, ljuta je na cijeli svijet! Što je najbolje, tako se ponaša i u vožnji. Ne u smislu da protestira već su sve njene reakcije vrlo brze, odriješite, trenutne… Uvijek je spremna na akciju pa nema lijenosti niti u komandama niti u njenom ponašanju. Upravljač je direktan, pedale kratkog hoda, a ručica mjenjača tvrda, čvrsta, precizna i brza. To doduše može zahtijevati određeno vrijeme prilagođavanja, ali jednom kada uđete u taj zoom-zoom režim vožnje teško ga je ne zavoljeti. Naročito stoga što je visoko postavljena ručica mjenjača jedna od najboljih na tržištu.

Brz mjenjač, štedljiv motor

I pritom spojena na kratko proračunati mjenjač pa okretaji motora između stupnjeva padaju vrlo malo. To paše 2.0-litrenom SkyActiv benzincu, najsnažnijem u ponudi, koji je svilenkasto uglađen, tih i mekan na niskim okretajima no svoju mušku stranu pokazuje u višim okretajima kada se u njemu probudi sportski duh i zvuk. Sa 150 KS i 204 Nm okretnog momenta u 1310 kg teškom CX-3 ostvaruje odlične performanse, jedino nije osobiti ljubitelj velikih brzina na autocesti. Svugdje drugdje me ugodno iznenadio potrošnjom i to usprkos pogonu na sve kotače. Između ostalog i zato što taj pametni 4×4 zna unaprijed kada se treba uključiti, ali i kada mirovati postrance. Otvorenom cestom sam tako vozio s manje od 7 l/100 km, a u gradu, gdje pomaže vrlo brzi start/stop sustav, s manje od 8 litara pa je prosjek testa od 7,4 l/100 km izvrstan za CX-3 ove razine performansi i komfora. Ne čudi stoga što je Mazda CX-3 tako brzo prestigla prodajom svu konkurenciju u segmentu, izuzev nove Suzuki Vitare čije je cijena neodoljiva, i to usprkos činjenicu da većinu prodaje čini ovako bogati paketi opreme.

Motor: benzinski/R4/1998ccm, Snaga: 150 KS/240 Nm, Dimenzije: 428/177/154 cm, Najveća brzina: 200 km/h, Ubrzanje 0-100 km/h: 8,7 s, Tvornička potrošnja: 6,4 l/100 km, Cijena testnog modela: 231.500 kn

Marin Tomaš

Vaš dežurni oktanoglavac

Leave a Reply

Your email address will not be published.