Nissan Navara NP300 D/C 190 Tekna Premium A/T: Poznati japanski pick-up zrači potpuno novim sjajem

I to ne samo zbog blještave narančaste boje. Niti zbog, naročito za jedno “radno vozilo”, izuzetno bogato opremljene, vrlo luksuzne, kožom presvučene unutrašnjosti. Već ponajprije zbog sjajnih voznih osobina, potpuno nove razine komfora u vožnji te efikasnog i snažnog motora. Pick-upovi danas naime, barem što se osjećaja u vožnji tiče, sve više žele postati klasični automobili. Za njih je termin “vozi kao automobil” veliki kompliment. S druge strane sami automobili su  postali takva konfekcija i pomodnost koji na sve moguće načine podilaze vozaču da je meni osobno od toga već muka. Tako da sam jedva dočekao pravi “auto” čiji se motor čuje dok radi, čiji upravljač čak traži i snagu za pokretanje te čiji cjelokupni hardware zahtjeva ozbiljan pristup i razmišljanje o vožnji. I onda skužim da nova Navara – vozi kao auto 😀 Ustvari je dobra kombinacija obje kategorije vozila. Jer vrata su teška, hauba dugačka, u kabinu se morate popeti, a motor reži pod punim gasom. To je pravi auto! S druge strane, interijer je napucan modernom tehnologijom i, u ovoj top verziji, opremljen luksuzno kao u kakvoj limuzini. Grijana prednja sjedala su tako presvučena kožom (a i ona straga), a navodno su razvijena u NASA-i kako bi optimalno aktivirala mišiće u tijelu dok sjedite. Ne znam, meni izgledaju sasvim obično, ali činjenica je da ne zamaraju ni na dužim putovanjima. Čitav dan i 600 prijeđenih kilometara u pick-upu bez ikakvih posljedica za leđa – isprobano.

sdsc08338-1

Tome naravno pridonosi i sav komfor koji ovakva Navara pruža, od tempomata preko dvozonske automatske klime do automatskog mjenjača, ali i preglednost koju osigurava visoka pozicija sjedanja. No činjenica da se s ovako velikim pick-upom (koji dužinom premašuje 5 metara) možete voziti duge pruge bez zamaranja kao u kakvoj luksuznoj limuzini je impresivna, a to je samo jedan od Navarinih aduta. Jer to je još uvijek jedno itekako moćno i sposobno off-road vozilo spremno za svladavanje pravih terenskih izazova. Čak i u ovako šminkerskoj Double Cab verziji napadni kut Navare premašuje 30 stupnjeva, a može proći kroz vodu dubine više od pola metra. Opremljena je klasičnim uključivim pogonom na sve kotače pa je pogon standardno na stražnje kotače dok su u 4×4 režimu osovine kruto spojene. Dodajte tome reduktor te, barem u testnoj Navari, električnu 100-postotnu blokadu stražnje diferencijala i jasno vam je da joj malo toga može prepriječiti put. Jedino što trebate je nabaviti prave gume i ide gdje hoćete. Njena robusna šasija klasičnog ljestvastog profila  izrađena od čelika visoke čvrstoće garantira respektabilnih 223 mm udaljenosti podnice od tla, a s 5 cm kraćim međuosovinskim razmakom i veću okretnost. Šasija je s kotačima spojena preko dvostrukih poprečnih ramena sprijeda i multilinka straga, a upravo je potpuno novi stražnji ovjes, koji je zamijenio staru krutu osovinu s lisnatim oprugama (i dalje rezerviranu za radne verzije), u najvećoj mjeri zaslužan za ovako velik iskorak Navare i njenih voznih osobina.

sdsc08542

Stražnji ovjes sada se sastoji pet spojnih poluga od kojih je jedna Panhradova te spiralnih opruga koje kontroliraju kretnje stražnje osovine i diferencijala (cijeli ovjes 20 kg je lakši nego ranije), pa je Navara sada vrlo udobna i stabilna na cesti, bez poprečnih mikrotrzaja kojima je bila prožeta vožnja u starom modelu. Osim što je povećan hod, opruge straga imaju progresivnu karakteristiku te dodatne gumene blokove što u praksi djeluje kao progresivno dvofazno prigušenje. Upravo ovako efikasan ovjes koji je u stanju stražnje kotače konstantno držati u kontaktu s podlogom bez obzira na opterećenje, omogućuje daleko bolje ležanje i bržu vožnju kroz zavoje Navari bez obzira na vrstu podloge. I samo je još jedan dokaz da se s kvalitetnom, premda i skupom, konstrukcijom može postići najbolje iz oba svijeta – odlično ležanje na cesti kada je vozilo prazno te visoka nosivost. Nova Navara naime, može ponijeti čak tonu tereta i, što je u samom vrhu klasu, pritom povući prikolicu od 3,5 tone. Ne čudi stoga što je, usprkos jakoj konkurenciji poput novog Mitsubishija L200 i odličnog Ford Rangera, okrunjena naslovom Internacionalnog pick-upa i Europskog kamioneta godine i da sada na njenoj bazi Renault lansira Alaskan, a Mercedes na sva vrata najavljuje svoj prvi pick-up X-klasu.

sdsc08389-1

Još jedan veliki napredak Nissanovi su inženjeri postigli novim motorom. Za razliku od starog 2.5-litrenog koji je bio poznat po glasnom radu, novi 2.3-litreni dCi izuzetno je tih i miran u radu pa ga se u kabini gotovo i ne čuje. U ovakvoj, snažnijoj verziji rabi dva serijski spojena turbopunjača i to tako da je primarni, manji turbo aktivan na niskim okretajima, dok veći, sekundarni osigurava dovoljno zraka na visokim okretajima. Zahvaljujući ovakvoj konfiguraciji motor vrlo dobro reagira na gas i izuzetno linearno razvija snagu kroz čitav raspon okretaja. Nema onog osjećaja mučenja prilikom tjeranja u visoke okretaje kao kod starog motora već motor sjajno reagira dajući Navari potpuno novu dimenziju živahnosti. Ne čudi s obzirom da novi motor razvija 190 KS i moćnih 450 Nm od niskih 1500 do 2500 o/min. Dinamici vožnje sigurno je pridonijela i dijeta s obzirom da je masa prazne Navare sada ispod 2 tone, ali zasluge treba pripisati i novom automatskom mjenjaču s čak sedam stupnjeva prijenosa. Vrlo je dobro usklađen s radnom karakteristikom motora, brz i uglađen tako da u uobičajenoj vožnji ni ne primjećujete izmjene brzina. Svidjelo mi se što nije shifting-happy pa ne skače non-stop po brzinama gore-dolje što znaju raditi neke mjenjačke kutije s puno brzina već radi prirodno, a sedmi je stupanj gotovo isključivo rezerviran za brzu vožnju autocestom.

simg_0282

Moguće je i sam mijenjati brzine što dobro dođe u bržoj vožnji i na terenu, ali u uobičajenoj vožnji mjenjač sam sjajno brine o tome da je motor uvijek u području maksimalnog momenta. Zbog toga je Navara sada vrlo štedljiva za jedno tako teško i veliko terensko vozilo. Ni sam nisam mogao vjerovati da se otvorenom cestom, doduše vrlo pažljivo, vozim s manje od 7 l/100 km, dok sam u gradu prosječno prolazio s 9,2 l/100 km. Usprkos formi kocke na autocesti Navara prosječno troši 8,4 l/100 km s time da potrošnja naravno, eksponencijalno raste odlučite li se za više brzine do kojih zahvaljujući snažnom motoru s lakoćom dolazi. Naime, čak i s automatskim mjenjačem ubrzanje s mjesta do 100 km/h je pohvalnih 10,8 sekundi. No, treba reći da sam testrirao top verziju, najskuplju, najopremljeniju i najsnažniju Navaru u ponudi. Opremljena je LED svjetlima, kromiranim retrovizorima i bull-barovima, navigacijom s 7-inčnim ekranom osjetljivim na dodir i Around View sustavom četiri kamere koje služe kao pomoć pri parkiranju, a koje mogu biti od velike koristi u terenskoj vožnji te još nekoliko vanjskih dodataka poput plastične rolete prtljažnika koja sama stoji više od 18.000 kuna. Tako je ukupna cijena ovakve Navare premašila 400.000 kuna, a u tome značajan dio uzima i država. Naime, Navaru s dvostrukom kabinom ne tretira kao N1 vozilo pa ne oprašta trošarinu i ne vraća PDV već dotičnom modelu zaračunava porez od preko 135.000 kuna…

Motor: dizelski/R4/2298 ccm, Snaga: 190 KS/450 Nm, Dimenzije: 530/185/184 cm, Najveća brzina: 180 km/h, Ubrzanje 0-100 km/h: 10,8 s, Tvornička potrošnja: 7 l/100 km, Cijena testnog modela: 401.500 kn

Marin Tomaš

Vaš dežurni oktanoglavac

Leave a Reply

Your email address will not be published.