O meni

DSC_6698Dosta o autima, ajmo malo o meni

Oni koji prate automobilske časopise zasigurno su već naletjeli na moje ime u potpisu nekog teksta s obzirom da se bavim ovim poslom sada već 20 godina. Počeo sam kao test vozač u emisiji Peta brzina na HTV-u, a moj prvi tekst o kultnom Fordovom sportskom kupeu Pumi objavljen je 1996. godine u magazinu Auto Auto. Umjesto klasičnog podnaslova izvadio sam citat iz Brehmovog Života životinja: Svi pumini pokreti su laki i snažni.

Oduvijek sam naime, volio automobile povezivati ih sa svime drugime. Pa i sa seksom zbog čega sam kasnije i dobio posao u Playboyu gdje sam gotovo punih šest godina uređivao rubriku o automobilima. Pimjerice, sjećam se kada sam jednom, dok sam još radio u ozbiljnom i stručnom Auto blicu, ispod fotografije Astre kabriolet koja je prikazivala gumb za automatsko spuštanje krova smješten iza ručne kočnice napisao nešto u stilu: “Poigrajte se prstima po međusjedištu i Astra se sama skida u topless i to vrlo brzo – za manje od pola minute” pa me tadašnji urednik Auto blica htio “objesiti”.

Rad u NASA-i

No, kronološki redom, nakon što je Auto Auto ugašen, a Peta brzina prestala s emitiranjem, pomogao sam pokrenuti prvi hrvatski web portal o automobilima. Bili smo tada, na prijelazu stoljeća, definitivno daleko ispred svog vremena, a bez vanjskog financiranja taj projekt nije mogao procvjetati pa sam prešao u hrvatsku automobilsku NASA-u, tvrtku nazvanu tako zbog svojih “svemirskih projekata”. A tamo sam radio svašta, od novina Automoto trend i Automoto magazina, do emisija na Obiteljskom radiju, OTV-u i Novoj TV s koje sam otišao u lipnju 2006. godine s prilogom o Službenom početku vikenda tada još kultnog Radija 101. Tada nije bilo ovih modernih tehnologija snimanja, sve je Ferdo Buva snimio mašući kamerom iz ruke, i to velikom Betom.

U Automoto magazinu sam smislio i napisao reportažu o vožnji s Hitrecom u dvije Mazde MX-5 do Istre u prvom licu, što je kasnije postao zaštitni znak tog magazina. Iz “auto svemira” odlazim u njemački ozbiljan Auto blic gdje sam, osim stalnog zaduženja u servisnoj i savjetodavno rubrici Dobro je znati, radio i sve ostalo. Tamo me tadašnji urednik Mušnjak, koji je obožavao dijeliti nadimke, nazvao “mezopotamac” jer sam tekst o aluminijskim felgama počeo u Mezopotamiji, na samom izvoru civilizacije, gdje je kotač i izmišljen. A samo sam htio biti temeljit! 😀

Urednik najtiražnijeg novinskog autopriloga

Marin_Tomas_2_640pxsmallA onda, pokretanjem potpuno novih dnevnih novina u Hrvatskoj prihvaćam poziv kolege i odlazim u 24sata gdje sam sudjelovao u pokretanju autopriloga koji sam ubrzo i preuzeo te uređivao gotovo punih deset godina. U startu bogat i luksuzan magazin o automobilima modernog dizajna, tiskan na finom papiru u boji na 32 strana koji je izlazio u punoj tiraži najprodavnijih novina u Hrvatskoj kao poklon čitateljima, imao je tada – i to prema vlastitom priznanju kolega – objektivnu šansu ozbiljno ugroziti prodaju njihovih etabliranih specijaliziranih magazina. No usprkos bogatom i kvalitetnom sadržaju te dobrom odazivu tržišta, kuća je lošim odlukama sustavno uništavala vlastiti autoprilog i nakon gotovo punih deset godina borbe u korporaciji razočaran odlazim iz 24sata. Trenutno sam stalni suradnik najstarijeg i najozbiljnijeg časopisa o automobilima Autokluba i naravno, autor ovog bloga, prvog u Hrvatskoj koji je posvećen automobilima i svime ostalim što ima veze s njima.

I da, kralj sam tipfellera što će sigurno činiti i ovaj blog simpatičnim 😀

Marin Tomaš, mag. ing. traff.

P.S. Fotkanje auta

Kako sam htio da prilog na čijem sam čelu bio bude najbolji na tržištu u jednom sam trenutku spojio fotografiju, svoj hobi iz djetinjstva, s poslom te počeo slikati automobile. Samostalno sam pritom svladao sve tehnike fotografiranja automobila koje se danas koriste u svijetu, pa i konsturirao svoju vlastitu skalameriju za izradu fotki iz vožnje. Slikao sam advertorijale, editorijale, reklamne, event i on-location press fotografije za mnoge proizvođače i časopise tako da nema novine, web sitea, publikacije ili časopisa o automobilima u Hrvatskoj koji nije obavio moje fotografije. Neke moje starije foto radove možete vidjeti na mojoj web stranici.

facesLAC_3429-2