Renault Talisman Grandtour Zen dCi 160 EDC: Veći i prostraniji od Lagune i VelSatisa, a okretniji od Méganea

Pola godine nakon što je predstavio svoju novu perjanicu nazvanu Talisman, ime koje se upotrebljava za predmet koji ima magična svojstva i za koji se vjeruje da donosi sreću onome tko ga nosi i štiti od zla, stigla je i karavanska verzija Grandtour, najveći karavan koji je Renault ikada proizveo. S gotovo 4,9 metara to svakako nije mali auto – 10 je centimetara duži od VW Passata Varianta, a samo 4 centimetra kraći od Mercedesa E-klase Estate. Što jasno pokazuje na kakvu klijentelu Talisman Grandtour cilja, osim što je već u najavi to model koji bi trebao zamijeniti i bivši Vel Satis i Lagunu Grandtour. No očito je to već po izgledu koji je pomalo “monumentalan”, s naglašeno visokim prednjim krajem na kojem se šepuri ogromni Renaultov dijamant i okomito odrezanom i zbilja širokom stražnjicom. A naročito je takav dojam u samom interijeru. Već od otvaranja širokih i teških vrata, a pogotovo kad se spustite u raskošna sjedala te bacite pogled na naglašeno stilizirani kokpit s modernom, hologramskom instrument pločom promjenjiva izgleda ili pak na široku središnju konzolu s velikim, 8.7-inčnim touch-screen R-Link 2 tabletom koji ima mogućnost spajanja na Internet i kojim se upravlja Bose audio sustavom sa Surround sistemom s 12 zvučnika. Većina kokpita je presvučena kožom i ukrašena kromom što daje dojam prestiža koji je potenciran prostranošću. Ne samo da su sjedala prave francuske fotelje, koja uz to nude mogućnost masaže, već je središnja konzola vrlo široka baš kao kod njemačkih limuzina sa stražnjim pogonom.

A uz to je prostora više nego kod konkurencije – na prednjim sjedalima putnici uživaju u više od metra i pol širine u razini laktova što je bez premca u klasi. U odnosu na limuzinu, Talisman Grandtour donosi još više prostora za putnike na stražnjim sjedalima, točnije dodatna 3 cm prostora za glavu. S druge strane prtljažnik u osnovnoj verziji nešto manji nego kod limuzine – nudi osnovnih 572 litre, što je za 33 litre manje nego kod limuzine premda je Grandtour ukupno 1,7 centimetara duži. Naravno, ovdje je prtljažni prostor dostupniji zbog velikih vrata koja sežu do samog poda i upotrebljiviji jer spuštanjem stražnjih sjedala raste na 1681 litru. I za to je potrebno čas posla – zahvaljujući Renaultovom Easy Break sustavu dovoljno je potegnuti dvije polugice u prtljažniku i naslon stražnje klupe djeljive u omjeru 60:40 pada stvarajući ravni pod, a duljina prtljažnog prostora s osnovnih 111 cm naraste na više od 2 metra. Uz to, ispod podnice nalaze se još dva pretinca za razne sitnice. Pohvalna je i nosivost koja iznosi 650 kg, a uz to Talisman Grandtour može povući prikolicu s vlastitim kočnicama ukupne mase 1850 kilograma. Sjajan je to rezultat za automobil koji unatoč svojim dimenzijama lagan i teži tek nešto više od tone i pol što se itekako povoljno odražava na vozne osobine.

Renault je poznati majstor za ovjes pa ni Talisman nije izuzetak – iako velik, Talisman ne pati od nezgrapnosti i velike mase pa je vožnja kroz zavoje pravo zadovoljstvo. Ok, u tome veliku ulogu igra i 4CONTROL sustav upravljanja svim kotačima koji je razvio RenaultSport i koji dolazi u istom paketu (vrijednom 15.000 kuna) kao i aktivni ovjes. 4Control koristi elektroniku kako bi pri manjim brzinama zakretao stražnju osovinu suprotno od smjera prednjih kotača i time povećavao okretnost, a pri većim brzinama u istom smjeru što povećava stabilnost u zavojima. Sustav koji je prvi puta uveden na Lagni GT pokazao se izuzetno učinkovit i zaista pretvara jednu od najvećih limuzina u klasi u nevjerojatno okretan automobila. S vozačke pozicije vrlo je lako zamisliti da ste u barem broj manjem automobilu, npr. Mégaenu Grandtour zbog čega mi se nekoliko puta dogodilo da, zaboravivši na dužinu od 4,86 metara, umalo stražnjim unutrašnjim kotačem zakačim rubnjak. Naime, zbog 4CONTROL-a i tako dugačak Talisman ima krug okretanja manji od 11 metara, manji i od Mercedesa E-klase Estate koji ima stražnji pogon. I aktivni ovjes i 4CONTROL pod utjecajem su Multi-Sense sustava kojim preko kružnog prekidača na središnjoj konzoli ili tableta upravljate karakterom automobila.

Multi-Sense nudi četiri režima – Neutral, Comfort, Eco, Sport i Personal kod kojeg je moguće sam odabrati postavke odaziva motora, mjenjača, ovjesa, zvuk motora, izgled instrumente ploče i boju ambijentalnog osvjetljenja kabine. Mjenjač je automatski s dvije spojke i šest brzina i vrlo je brz u izmjenama premda ne tako odriješit kao recimo Volkswagenov DSG. I podešen je tako da rado zavrti dizelski 1.6 dCi u visoke okretaje na što se treba naviknuti, ali s druge strane daje Talismanu iznenađujuću startnost, prilično netipičnu za jedan karavan. Modernom, high-tech motoru to nimalo ne smeta – spremno se zavrti i do 5000 o/min iako je vrlo elastičan i na niskim okretajima s vršnim momentom već na 1750 o/min. U gradu se zbog svega toga Talisman Grandtour usprkos svojoj veličini izvrsno snalazi. Okretan je, brz, agilan doimajući se za upravljačem bar broj manji autom. Na otvorenoj cesti 4CONTROL također radi svoje pa je Talisman vrlo stabilan na visokim brzinama, no na autocesti pri višim brzinama motoru kao da nestaje daha. Daleko od toga da je spor – u ovoj kombinaciji postiže 213 km/h, no ubrzanja odnosno pretjecanja pri višim brzinama ipak zahtijevaju više strpljenja. S druge strane, umjerenom vožnjom autocestom trošio sam odličnih 6,6 l/100 km, na otvorenoj cesti može se i s manje od 5 l/100 km, dok grad uz start/stop sustav odnosi 7,3 l/100 km. Jedini problem, naročito na dužim putovanjima, mogao bi biti mali spremnik za gorivo od 47 litara, čemu kumuje i 4CONTROL koji mu krade 5 litara od nominalne 52 litre.

Motor: dizelski/R4/1598 ccm, Snaga: 160 KS/280 Nm, Dimenzije: 486,5/186,8/146,5 cm, Najveća brzina: 213 km/h, Ubrzanje 0-100 km/h: 9,6 s, Tvornička potrošnja: 4,5 l/100 km, Cijena testnog modela: 230.439 kn

 

Marin Tomaš

Vaš dežurni oktanoglavac

Leave a Reply

Your email address will not be published.