Saab 900 turbo 16v: Genijalna rješenja iz Švedske

Ne, ovo nije priča o IKEA-i, ali jest priča o genijalnom proizvodu iz Švedske. I to dizajnerski i inženjerski toliko osebujnom da jednostavno ni danas ne postoji ništa slično. Saab 900 turbo je teško smjestiti u bilo koju ladicu, u bilo koju kategoriju -niti je klasični sportski automobil, niti klasični obiteljski automobil, a opet je oboje. Njegova karakteristična linija karoserije, premda u obrisima slična 911-ici, i jedinstven dizajn čine ga jednim od najosebujnijih automobila u povijesti i mnogima je zasigurno ostao urezan u pamćenje. Ja se osobno sjećam veslačke regate na Bledu kada je od Šimca stari došao sa svojim bordo crvenim Saabom 900. Tada, početkom devedesetih u doba rata, bilo je svačega na cesti, ali ništa nije izgledalo kao Saab 900. A tek iznutra… I dan danas taj auto privlači pažnju svojim toliko ukusnim i ergonomski savršenim uređenjem interijera. Osim što su prave fotelje, sjedala su skulptura baš kao i čitav kokpit.

saab-900-turbo-cutout

A znate kad kupite nešto iz IKEA-e pa onda dok to slažete doma oduševljavate se kako su to Šveđani pametno smislili? E tako i Saab 900 ne prestaje iznenađivati inženjerskim genijalnim rješenjima. Već sama činjenica da je mnogo toga inspirirano Saabovim bogatim znanjem u proizvodnji aviona čini ga posebnim. Npr. izrađen je od poznatog švedskog čelika, a kako je bio namijenjen utrkivanju serijski ima ugrađen trkaći zaštitni kavez protiv prevrtanja tzv. roll-bar. Također, okomito postavljen vjetrobran savijen je na stranama kao na avionu pa je 900-tka izuzetno pregledna, za razliku od modernih automobilima čiji debeli A nosači prekrivaju pola ceste. Instrumenti su poredani po veličini važnosti korištenja i ergonomija u interijeru je vrhunska – npr. radio je postavljen visoko na vrhu središnje konzole jer ga se često koristi. A ključ za paljenje nije pored upravljača kao kod svih drugih automobila gdje bi mogao ozlijediti koljeno vozača u sudaru, već je smješten iza ručice mjenjača koju kod zaključavanja mehanički blokira u rikvercu. Znači serijski je imao Mul-T-Lock i to krajem sedamdesetih…

Sigurnost i pouzdanost na prvom mjestu

Iako je relativno kompaktnih dimenzija ima lako dostupan prtljažnik s više od 400 litara prostora –toliko ni danas ne nudi Golf. Jedan je od prvih automobila koji je prigrlio turbo tehnologiju, ali ne samo za ostvarivanje sportskih performansi već i za smanjenje potrošnje. Saab 900 turbo 16v sa sprijeda uzdužno smještenim dvolitrenim turbo motorom razvija 175 KS, a laganu i aerodinamički efikasnu karoseriju potjera do 210 km/h te s mjesta do 100 km/h za osam sekundi i pritom prosječno troši manje od 10 l/100 km! Motor ima dva klinasta remena kako nikad zbog toga ne bi ostao na cesti (ako jedan pukne, tu je još uvijek drugi), a čak se i električni šiber, ako se slučajno pokvari, može zatvoriti ručno pomoću ugrađenog ključića. Ljudi, ovaj automobil ima gumene odbojnike! Da, dobro ste čuli gumene. Znači praktički su neuništivi, sigurni u sudaru i nježni prema pješacima. Tko još danas ugrađuje na automobile gumene odbojnike?!

Marin Tomaš

Vaš dežurni oktanoglavac

Leave a Reply

Your email address will not be published.