ZG Auto Show: Hoće li se gašenjem svjetla reflektora ugasiti i nada u bolju budućnost…

… ostaje tek za vidjeti, ali se rezultati tako skoro neće ni moći primijetiti. Puni efekt, nakon osam godina apstinencije, održanog ZG Auto Showa tek ćemo vidjeti u mjesecima što slijede. Ne samo zbog činjenice da se na salonu nije smjelo zapravo trgovati, nego i stoga što su u izlaganje zastupnici uložili velike svote novca. Koje gotovo sigurno neće vratiti izravno kroz povećanu prodaju automobila kao posljedicu sajma, ali na ovakve se izložbe ni ne ide zbog čiste matematike. Svi se ipak nadamo da ovogodišnji ZG Auto Show nije bio samo bljesak čija će se svjetlost brzo utrnuti u (o)tužnoj atmosferi zemlje u kojoj živimo, već da će nekakvog pozitivnog efekta od njega ipak biti.

Volkswagen @ ZG Auto Show 2016.

Jer, nakon dana slijeganja utisaka, mislim da je ZG Auto Show 2016. zapravo dobro legao. Kada nečeg nema osam godina za očekivati je da će povratak biti dobro prihvaćen, ali situacija na domaćem tržištu automobila, na kojem privatni kupci nikad nisu kupovali manje, toliko je loša da se nitko nije usuđivao biti pretjerano optimističan. Čak je i Zagrebački velesajam svoju početnu projekciju od 150.000 posjetitelja brzo spustio na 130.000. No, na kraju svi priznaju da su zadovoljni ZG Auto Showom. I organizatori, i prodavači, a i posjetitelji. Za najveću automobilsku priredbu u zemlji, pa i u regiji, kartu je kupilo točno 141.557 posjetitelja za što su Zagrebačkom velesajmu ostavili gotovo 5 milijuna kuna, a zahvaljujući prodajnim akcijama za vrijeme salona mnogo je automobila rezervirano, od onih najskuplji pa do najpovoljnijih. Koliko će se tih rezervacija zaista realizirati, ostaje za vidjeti, ali možda su sjajni reflektori ZG Auto Showa ipak svjetlo na kraju tunela koje toliko dugo čekamo.

IMG_0981

Za nekakvo slavlje i otvaranje šampanjaca je još uvijek prerano, ali i sama Kolinda, koja je također posjetila ZG Auto Show, je jučer izjavila kako se njoj “čini da smo izašli iz krize”. I meni se, nakon bliještanja silnih reflektora čija se svjetlost odbijala od uglancanih karoserija svih tih novih automobila u novoobnovljenim velesajamskim paviljonima koji su šest dana bili punih posjetitelja, čini da bi stvari mogle krenuti na bolje. S druge strane, puno je Vrapče onih kojima su se stvari “činile” ovakvim ili onakvim, tako da je mudrije pričekati da nam Kolindin tako ovlaš nabačeni osobni dojam potvrde i konkretne brojke. U međuvremenu, kako sam prešao kilometre uzduž i poprijeko ZG Auto Showa, baš kao i prodavači, zastupnici, organizatori i hostese koje su prestajale šest dana po 12 i više sati, idem liječiti bolne noge…

IMG_0707

Marin Tomaš

Vaš dežurni oktanoglavac

Leave a Reply

Your email address will not be published.