KIA cee’d 1.6 CRDI High Ex Vision Pro: Ticks all the boxes

Tko se sjeća Ponyja još? Ti za groš, tri za groš… 😀 S tim plastičnim, konfekcijski dizajniranim, ali i bogato opremljenim i, kako će se kasnije pokazati, maltene neuništivim modelom su se Koreanci pojavili na našem cestama početkom 90-ih. Prošlo je od tada više od 25 godina, a Koreanci nisu u tih četvrt stoljeća sjedili skrštenih ruku. Ne samo da su postali ključni igrač na svjetskoj automobilskoj sceni, već je danas koncern KIA-Hyundai peti najveći proizvođač automobila na svijetu. A kako su to uspjeli je zbilja impresivno. Čitao sam nedavno intervju sa slavnim Bobom Lutzom – velikom facom u GM-u i dugogodišnjim šefom Chryslera (zaslužnim, između ostalog, i za Dodge Viper) – koji je vodio General Motors u doba kada je GM preuzimao Daewoo. U usporedbi s Japancima koji su prošli sličnu transformaciju u automobilskoj industriji, Lutz veli da su Koreanci uvijek bili otvoreniji i puno manje štitili domaće tržište od Japanaca i time se brže suočili s konkurencijom i surovom realnošću tržišta. Također, bili su otvoreni za strane investicije i puno prilagodljiviji potrebama globalnog tržišta. Za razliku od japanskih direktora, priča Lutz, koji bi se znali zaplesti u povijest, tradiciju i navodnu superiornost svoje kulture, korejski direktori su puno društveniji i iako hrabri i odvažni, znatno otvoreniji za nove ideje. Totalna suprotnost od, na međukompanijskim sastancima, hladnih i zatvorenih japanskih direktora koji su malo govorili i malo postizali. Koreanci nisu toliko zakačeni za svoju kulturu – oni jednostavno angažiraju najbolje, bilo to iz Koreje ili ne. To je njihova snaga. I tako je danas, četvrt stoljeća od kultnog Ponyja, koreanski adut u istom automobilskom razredu, KIA cee’d, automobil koji ne samo da je tehnološki al pari s europskom i japanskom konkurencijom, nego mnoge i nadmašuje.

Tako je u cee’du koji sam testirao, opremljenim bogatim High Ex Vision paketom opreme, ugrađen navigacijski sustav s 7-inčnim zaslonom i kamerom za vožnju natrag, unutarnji retrovizor s automatskim zatamnjivanjem, dvozonski klima-uređaj s odmrzavanjem metlica prednjih brisača, pomoć pri kretanju na uzbrdici, LED dnevna svjetla i svjetla za osvjetljavanje zavoja, tempomat, ESP i sl. I sve radi bez greške, jednako, ako ne i bolje od suparnika u ovoj izrazito konkurentnoj klasi automobila. Pritom je uz upravljač, ručicu mjenjača i ručne kočnice presvučene kožom u cee’du vrlo ugodno boraviti, a prostora na prednjim sjedalima ima više nego dovoljno i za nadprosječno visoke. Cee’d je naime, jedan od najvećih automobil u klasi pa ne čudi da je i straga, na izdašno podstavljenoj stražnjoj klupi, vrlo komforno što znači da se u ovom kompaktu i petoro odraslih može prevesti bez puno kompromisa. Pritom je i prtljažnik s 380 litara sasvim korektan, a preklapanjem stražnje klupe (standardno u omjeru 60:40) može se povećati na 1318 litara. U ovom paketu opreme dolazi i Flex Steer što znači da je moguće podešavati tvrdoću upravljača u tri stupnja: Normal, Comfort i Sport. Riječ je tek u stupnjevima servo olakšanja tako se na osjećaju (odnosno izostanku istog) za to što se događa pod prednjim kotačima ništa ne mijenja. No upravljač je u svakom trenutku precizan i prilično izravan.

To vrijedi i za ručicu mjenjača mada je ona postavljena malo previše desno od vozača na što se treba naviknuti. No samo njeno funkcioniranje je bez zamjerki. Ono što prilično određuje karakter automobila su dugačko proračunati stupnjevi prijenosa u samom mjenjaču. Naime, pod poklopcem motora radi KIA-in 1.6-lireni turbodizelaš s common-railom i turbom promjenjive geometrije i to u snažnijoj inačici pa je mjenjač prilagođen što nižoj potrošnji goriva. To znači da su stupnjevi vrlo dugački, a koliko dugačko možda najbolje govori podatak da se pri brzini od 130 km/h u šestom stupnju na autocesti motor vrti tek nešto iznad 2000 o/min! Šesti stupanj toliko je dugačak da je upotrebljiv tek iznad 80 km/h što znači da ćete ga u gradu vrlo rijetko ili nikako koristiti. Motor dobro podnosi ovako dugačke stupnjeve s obzirom da najveći okretni moment od 280 Nm razvija već pri 15000 o/min, no dugački mjenjač ipak diktira dinamiku vožnje. Premda motor razvija vršnih 136 KS za to ga treba potjerati do 4000 o/min što je uz ovako dugačke prijenose često daleko preko ograničenja brzine.

Srećom, motoru ne smeta vožnja u niskim okretajima jer je vrlo elastičan, premda je glasniji i grublji u radu od recimo francuske konkurencije. S ovakvim pogonskim sklopom profitira potrošnja goriva pa sam se i u vrlo hladnim uvjetima (u minusu ili oko nule) po gradu bez problema vozio s manje od 7 l/100 km čemu tek donekle doprinosi i ugrađeni start/stop sustav jer on zbog hladnog vremena nije bio u punoj funkciji. Vožnja autocestom odnosi oko 6 litara, a otvorenom cestom se s lakoćom vozi ispod 5 l/100 km. Uz to, danas itekako važno, se s emisijom CO2 uspijeva progurati ispod granice od 100 g/km što znači da je u povoljnijem razredu trošarine. A to za sobom povlači da je ovakav cee’d pažljiv prema vašem novčaniku i prilikom kupnje s obzirom da mu je, s najsnažnijim dizelašem i ovako bogatom opremom, ukupna cijena manja od 150.000 kuna. Što je vrlo konkurentno za auto koji – uz udoban ovjes, vrlo dobro ležanje na cesti i umjeren, ali moderan dizajn – zadovoljava baš sve kučice za jedan kompakt. A poseban melem oko srca svakog kupca svakako je sada već dobro ustoličena korejska reputacija izuzetno kvalitetnog i pouzdanog automobila koji se ne kvari, poduprta jedinstvenim jamstvom od čak sedam godina i 150.000 kilometara. Što je najduže tvorničko jamstvo ne samo na našem, nego i europskom tržištu.

Motor: dizelski/R4/1582 ccm, Snaga: 136 KS/280 Nm, Dimenzije: 431/178/147 cm, Najveća brzina: 189 km/h, Ubrzanje 0-100 km/h: 10,2 s, Tvornička potrošnja: 4 l/100 km, Cijena testnog modela: 148.110 kn

Marin Tomaš

Vaš dežurni oktanoglavac

Leave a Reply

Your email address will not be published.