Vozeći BMW i8: Ako je ovo budućnost, ja sam all-in!

Prije godinu dana, visoko u švicarskim Alpama na gotovo 2000 metara nadmorske visine gdje je sve još pod snijegom, a jutarnje temperature su i 10 stupnjeva ispod ništice – dakle u potpuno neprikladnim, ali uzbudljivim uvjetima – u sklopu BMW-ovog X-Drive Challengea imao sam priliku isprobati BMW-ov jedinstveni hibridni sportski kupe i8. Kao dio nove generacije BMW-ovih automobila, i8 rabi sofisticiran hibridni pogonski sustav koji se sastoji od dva motora i dva mjenjača. Elektromotor snage 131 KS spojen je na prednju osovinu preko mjenjača s dva stupnja prijenosa, dok je na stražnje kotače spojen 1,5-litreni turbobenzinac preko mjenjača sa šest stupnjeva.

_BLD3676_01

Zvuči vrlo komplicirano i podložno problemima, trzanju i neusklađenom radu, ali u praksi funkcionira fantastično. Ne samo da oba pogona rade vrlo uglađeno i brzo, nego se tako dobro nadopunjuju da i8 pruža sasvim novu razinu užitka u sportskoj vožnji kao i jednu novu dimenziju ponašanja automobila. Uključujući to da nudi jedan posve drukčiji oblik pogona na sva četiri kotača. I pritom imam samo riječi pohvale. Zanimljivo mi je bilo primijetiti kako se i8 u oštroj vožnji ponaša vrlo slično automobilima sa središnje smještenim motorom. Ne samo zbog agilnosti i lakoćom kojom skreće u zavoje već i zbog tendencije da se rotira oko svoje središnje osi. A kada stisnete gas u sredini zavoja grabi snažno svim kotačima prema van baš kao pravi automobil s pogonom na sva četiri kotača. I to ga čini prokleto brzim.

faceRN1_5770

Ok, pokazat će i8 i oversteer i understeer ovisno o vašim reakcijama. Sjećam se da sam u jedan oštar U-zavoj, koji je to jutro još bio u sjeni pa je vlažan i posut solju bio izuzetno sklizak, uletio prebrzo i da sam nosom produžio ravno prema središnjoj crti kako bi učinila većina automobila. Ali onda, kada su prednje gume (koje su inače uže od stražnjih) uhvatile grip, na nagli pritisak gasa i8 je spremno pobjegao guzicom, a već malom kontrom upravljača sa sva četiri oštro grabio naprijed. Poput kakve igračke, automobila na daljinsko upravljanje, čemu doprinosi njega mala masa. No zato kada ubodete zavoj kako treba možete biti izuzetno brzi i pritom uživati ne samo puno gripa koji osigurava niska i široka karoserija s kotačima u samim kutovima, nego i zvuku motora što nije nešto što biste očekivali od jednog hibrida. A zvuk motora je upravo ono što će vas također oduševiti u i8 u što se možete uvjeriti u kratkom video klipu koji sam snimio dok je vozio slovenski kolega, urednik Avto magazina Dušan Lukič.

U i8 je BMW naime, ugradio fantastični mali benzinac opremljen najmodernijom tehnologijom. Ima obujam samo 1,5 litara, a zvuči ko da je bar dvostruko veći. Osim turbo punjača i izravnog ubrizgavanja goriva opremljen je dvostrukim VANOS-om, pa iako ima obujam samo 1,5-litara zvuči kao da je dvostruko veći. Pritom razvija fantastičnih 230 KS što u kombinaciji s elektromotorom čini i8 snažnijim od 320 KS. Uz činjenicu da snagu, na vrlo moderan i efikasan način, prenosi na sva četiri kotača ne čudi što mu s mjesta do 100 km/h treba manje od 4,5 sekundi, a osim sjajnim međuubrzanjima kojima pomaže elektromotor trenutnog odziva i konstantno maksimalnog okretnog momenta, ne zaostaje mi najvećom brzinom koja je ograničena na 250 km/h. Kao što sam bio napisao i Autoklubu tada, ako je ovo budućnost automobila – ja sam za! S oba palca prema gore…

_BLD3427_01

Marin Tomaš

Vaš dežurni oktanoglavac

One thought on “Vozeći BMW i8: Ako je ovo budućnost, ja sam all-in!

  • 08.06.2016. at 08:17
    Permalink

    Dobar dan,
    slučajno sam naletio na vaš blog, imao sam rijetku sreću prošlog ljeta provozati malo i8, nažalost ne baš dugo, oko pola sata, nešto po gradu, nešto izvan grada, u Portorožu. Fe-no-me-na-lan auto. Da sam ga vozio pet sati vjerojatno bi mi se i opet činilo kratko 🙂

    I još u njega stanu 4 odrasla. Što se mene tiče stvarno spoj najboljeg od oba svijeta.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.