Mazda2 G90 Takumi: Vrlo talentirana, simpatična, agilna, štedljiva, ali nažalost nije jeftina

Bilo je već kasnije popodne i htio sam izbjeći gužvu koja nastaje kada svi s posla nahrupe kućama, pa sam na brzinu preuzeo dvojku u Mazdi Arbanas, prvom salonu u Hrvatskoj koji se preuređuje prema novom vizualnom identitetu za servisno-prodajne centre Mazde. U žurbi sam tako samo uskočio u auto i krenuo natrag obavljajući još neke zaostale telefonske pozive putem. I, kako to obično biva s novim Mazdama zbog čega ih toliko volim, nakon prvih 10-ak zavoja, u ovom mom slučaju negdje iza Velike gorice mi se samo u tom košmaru misli i razgovora do mozga uspio provući dojam. Jednostavno mi je taj dojam u jednom trenutku izronio do glave – pa da, ovo je pravi vozački auto. Pogle’ kako mjenjač dobro radi, kako je ručica čvrsta, precizna i odrješita, kako je čitav automobil kompaktan i utegnut, a upravljač odlučan i izravan. Bez obzira na klasu i cijenu, Mazda danas rad izrazito vozački orijentirane automobile. Njihov smjer je u tom smislu vrlo jasan i beskompromisan i to zaslužuje poštovanje. Da, zbog toga plaćaju cijenu jer će mnogima, naročito onima naviklim na raskalašene francuske aute, ta ručica biti pretvrda, prenaporna, prebrza, a taj upravljač kao i čitav automobil previše agresivan. I to nije mala cijena jer takvih je vozača puno čega su u Mazdi svjesni, ali postoji i druga strana medalje. Bilo koga tko zna što je vožnja, kome je to kako se automobil vozi važno, kome je vožnja u srcu, tko osjeća automobil bit će jednostavno oduševljen. Očaran. I to i najmanjom Mazdinom dvojkom čak i u ovakvoj sasvim običnoj verziji s motorom od nepretencioznih 90 KS. S vozačkog sjedala to je zaista izvrsno posložen automobil, Po kvaliteti izrade, taktilnom osjećaju na komandama kao i načinu na koji one reagiraju usudio bi  se reći – Porsche za male pare! Rukovanje komandama zato je pravi užitak, a sam automobil odiše čvrstoćom i osjećam visoke kvalitete kako materijala tako i izrade. A što najbolje, iza te čvrstoće i vrlo solidnog taktilnog dojma  zapravo je izuzetno lagan automobil izrazito inteligentne konstrukcije i pametnih rješenja okupljenih pod nazivom SkyActiv. I zbog tako promišljenog inženjerstva i lukave konstrukcije lišen je bespotrebne mase, a s njom i suvišnih momenata inercije koji remete stabilnost automobila i utječu na komfor vožnje.

Mazda2 je agilna, okretna, odlučna i brza u reakcijama na komande vozača. Odziv je trenutan, reakcije ne kasne pa ju je pravi užitak voziti. Posebno je dobro pogođen ovjes – čvrst, ali ne i neudoban pa dvojka uz odlučno držanje zavoja istovremeno ne negoduje ni prilikom prelaska viših ležećih policajaca. A iako raspolaže s umjerenih 90 KS motoru ne nedostaje života. Ovaj potpuno aluminijski 1.5-litreni četverocilindraš izgrađen je na temeljima SkyActiv tehnike što znači da koristi neka rješenja svojstvena trkaćim motorima kao što je primjerice ispušna grana 4-2-1 sa smanjenim povratnim pritiskom ispušnih plinova. No najvažnije od svega, motor ima najveći stupanj kompresije među serijski proizvedenim motorima od 14:1 što ga uz izravno ubrizgavanje goriva čini izuzetno efikasnim. I to nije samo priča na papiru. S druge strane, Mazda2 nije bez mana. Iako mjesta na prednjim sjedalima ima sasvim dovoljno, nije toliko prostrana kao konkurentni. No najveća mana bez sumnje joj je cijena. U klasi u kojoj se sve događa ispod 100.000 kuna ovakva dvojka s cijenom od gotovo 130.000 kuna je možda jako lijepa i talentirana, ali će ju malo tko pogledati. U tome ne pomaže puno ni poseban paket opreme Takumi koji se temelji na bivšem standardnom Attractionu uz dodatak automatskog klima-uređaja umjesto ručnog, 16-colnih alu kotača umjesto 15-colnih, senzora za kišu i svjetla, stražnjih parkiranih senzora i grijanih prednjih sjedala. Testni je model još uz to ima metalik boju, mapu za navigaciju te nekoliko kozmetičkih sitnica i eto cijene od ukupnih 129.624 kuna.

No zato je vrlo štedljiva. Odmah nakon preuzimanja automobila resetirao sam potrošnju i vozio se nekoliko dana isključivo po gradu bez da sam imalo pazio na štedljivu vožnju. I kada sam nakon tri dana radoznalo išao pogledati prosječnu potrošnju ostao sam više nego ugodno iznenađen – samo 6,4 l/100 km! A onda me zaintrigiralo koliko može pa sam počeo paziti i bez puno napora spustio na 6,2 litara. Isključivo gradske vožnje. Kraći test vožnje na autocesti pokazao je prosječnih 5,7 litara, a na otvorenoj cesti i čitavu litru niže i to usprkos činjenici da mjenjač ima samo pet stupnjeva. Kolega Čosić iz Vidiauta dao si je truda i uspio spustiti potrošnju na fantastičnih 3,42 l/100 km. Što me podsjeća na ciljani test potrošnje Mazde3 od prije tri godine kada sam na otvorenoj cesti sa dvolitrenim benzincem tada nove SkyActiv tehnologije s čak 165 KS postigao potrošnju od samo 4,3 l/100 km. A riječ je o sportskom automobilu. Ni testnoj dvojci ne nedostaje sportskog duha usprkos činjenici da je riječ o motoru srednje snage jer se isporučuje i u verziji sa 115 KS. No već u verziji nudi okretni moment od 148 Nm kao i snažniji motor pa je ova dvojka odlična na ubrzanjima – s mjesta do 100 km/h treba joj manje od 10 sekundi. Motor je izuzetno elastičan i izvrsno vuče od najnižih okretaja zbog čega se i moguće voziti tako štedljivo, a opet bez problema pratiti ritam prometa. No ono što oduševljava je srčanost koju pokazuje u srednjim okretajima. Jer 1.5-litraš kreće odlučno i lako od starta, a onda dodatno oživljava kroz okretaje i pritom se glasa sasvim sportski. Uz izvrstan mjenjač koji jednostavno zove da se njime koristite što češće i čitav set-up automobila s toliko potencijala u sebi, to sve vas lako može navući na bržu vožnju.

Motor: benzinski/R4/1496 ccm, Snaga: 90 KS/148 Nm, Dimenzije: 406/169,5/149,5 cm, Najveća brzina: 183 km/h, Ubrzanje 0-100 km/h: 9,4 s, Tvornička potrošnja: 4,5 l/100 km, Cijena testnog modela: 129.624 kn

Marin Tomaš

Vaš dežurni oktanoglavac

One thought on “Mazda2 G90 Takumi: Vrlo talentirana, simpatična, agilna, štedljiva, ali nažalost nije jeftina

Leave a Reply

Your email address will not be published.