In the news: Nakon The Grand Toura Drivetribe, skršen prvi Chiron, Toyota ide na AMG, a Musk žrtvuje vlastite kupce

Drago moji oktanoljupci, evo nije me bilo neko vrijeme, točnije još od premijere The Grand Toura, pa rek’o da napravim post s vijestima. Čisto da vas uputim što se događalo u svijetu automobila u međuvremenu. Inače sam sam sebi rekao, još kada sam pokretao ovaj blog, da se neću baviti vijestima jer se nemam namjeru natjecati s 100 i jednim autoportalom koji prepisuju vijesti i objavljuju svaki novi model koji se pojavi, tako da ovo definitivno neće biti klasične auto vijesti. Ne znam jeste li znali, ali premijerna emisija spomenutog The Grand Toura je u samo nekoliko dana postala najgledanija ili najstreamanija (ako ova riječ uopće postoji) emisija na Amazonu ikad! The Grand Tour je, kao što su mnogi i očekivali, postao trenutni hit, što samo znači da si čelnici BBC-ja mogu pojest nokte što su otpustili Jeremy Clarksona usprkos njegovom “nervoznom ispadu” koji je u obliku šake završio u zubima producenta jer mu ovaj nije donio večeru kakvu je želio. Kad si gladan nisi svoj, to svi znamo, a ovo je čisto financijski bio glup potez. A BBC je jedna od najvećih medijskih kuća na svijetu što bi značilo da tamo u upravi rade jako pametni ljudi koji odlučuju o važnim stvarima na vrlo pametan način. Očigledno ne, jer ih je ovaj potez stajao jako puno. Imajte to umu kad vam u vašoj tvrtki netko odozgora dođe s “pametnom idejom” ili vam pak krenu govoriti da vi i vaš posao ne valjate. I onda je taj “pametni”, ugledni i renomirani BBC, nakon što su svi redom pohvalili premijernu epizodu The Grand Toura, jedini popljuje show. Kako profesionalno i objektivno od njih… Dečki s pravom likuju, a posebno je Clarksonu drago spustiti BBC-ju u gotovo svakom intervjuu, ali na finjaka, onako engleski. U jednom od njih izjavio je da produkcija The Grand Toura ne košta ni približno onoliko koliko se piše po medijima. A piše se o čak 5,3 milijuna eura po epizodi. Još više iznenađuje da su pored novog showa dečki istovremeno pokrenuli i svoju aplikaciju, portal za auto entuzijaste Drivetribe najavivši ga kao YouPorn, ali s automobilima, u koje možete i sami sudjelovati.

No, baš kako bi Clarkson rekao, moving on to… Kad smo već kod velikih iznosa, vjerojatno znate da je novi najskuplji, najsnažniji i općenito sve naj automobil na svijetu pa tako i prvi o kojem sam pisao na svom blogu, nasljednik Veyrona, Bugatti Chiron. Auto će naime, koštati 2,7 milijuna eura. E pa, taj turboskupi Chiron je doživio svoj prvi sudar – završio je u jarku, potpuno slupanog prednjeg dijela. Baš me zanima koliko će koštati taj popravak. Inače, razbio ga je testni vozač nedaleko tvornice u Wolfsburgu. Izgleda da s 1500 KS na papučici gasa nije tako jednostavno baratati, čak i s pogonom na sve kotače. Što će tek biti kad ga se dočepaju neuki sinovi ruskih bogataša ili arapskih šeika što ionako divljaju svojim skupim automobilima koje ne znaju voziti po ulicama Londona. A takve će u budućnosti ciljati i Toyota koja se odlučila pokrenuti svoj sportski odjel po uzoru na BMW-ov M odjel ili Mercedes AMG. Njihova podružnica Gazoo, koja je zadužena za Toyotine nastupe u WRC-u i utrkama izdržljivosti, tako će uskoro početi pripremati tvornički nabrijane cestovne automobile. Baš me zanima kako će od jednog Aurisa primjerice, napraviti sportski automobil.

avensis

A svoje “obične” modele Toyota pak, namjerava ugraditi aplikaciju koja će upozoravati vozače na tjelovježbu i sport. To je danas jako popularno, pa će osim pametnih telefona i satova o vašem zdravom životu brinuti i automobili. Znači vaš vlastiti automobil će vam kvocati o tome u koliko ste lošoj formi i sugerirati da ga primjerice, parkirate 800 metara prije mjesta gdje radite kako bi potrošili tih par stotina kalorija više koje ste s postavili za cilj ovaj tjedan. Jedino me muči činjenica da je za vaše zdravlje ako ćemo ozbiljno, zapravo najbolje da uopće nemate automobil! A sad će vam ta ista sprava koja vas čini lijenim govoriti kako da budete u formi… Kad smo kod apsurda, posebno mi je zabavna vijest da je Lapo Elkann, unuk Giannija Angnellija koji je osnovao Fiat i nasljednik njegova  bogatstva, iscenirao svoju vlastitu otmicu jer je potrošio svu lovu na drogu i kurve. Taj 39-godišnji playboy poznat po svom razvratnom stilu života prijavio je da ga je otela transrodna prostitutka i tražio 10.00 dolara samo da bi ispalo da je trebao novac jer je sve što je imao kod sebe potrošio na opojne droge partijanje. Nakon što je otkrila cijelu priču, policija u New Yorku je protiv njega podigla tužbu.

Autopilot-Image

U međuvremenu, Elon Musk ne odustaje od toga da vlasnike Teslinih automobila i dalje koristi kao testne zamorce i to na javnim prometnicama diljem svijeta u svom velikom eksperimentu razvijanja samovozećih automobila. Nakon nekoliko slučaja u kojem su njegovi automobili doslovno ubili ljude o čemu sam nekoliko puta pisao, jer je sustav samoupravljanja koji je još u fazi razvoja pustio u javnu upotrebu, na noge se dignuo njemački ministar prometa Alexander Dobrindt koji je poslao pismo svim vlasnicima Teslinih automobila u Njemačkoj. U pismu ih oštro upozorava da je riječ o sustavu koji služi samo kao pomoć  vožnji, da vožnja s uključenim Autopilotom zahtjeva njihovu punu pažnju te da su prema njemačkom zakonu odgovorni i dužni držati svoj auto pod kontrolom u svakom trenutku. A onda je poslao pismo i Musku u kojem traži da prestane reklamirati sustav pod imenom Autopilot jer to ime sugerira vozačima da njihova pažnja u vožnji nije potrebna. Dušebrižni Musk je pak, upravo objavio kako će uskoro izdati update sowftwarea za Tesline automobile s kojim će oni samostalno mijenjati prometne trakove, ali i smjerove na autocestama te silaziti s autoceste kada je blizu odredište. A tu novu verziju samoupravljanja nazvao je – Enhanced Autopilot. Toliko o usliša vanju molbi njemačkog premijera…

Marin Tomaš

Vaš dežurni oktanoglavac

Leave a Reply

Your email address will not be published.