Nije smiješno: Što zapravo znače te otkačene ikonice na instrumentnoj ploči?

Nakon autoškole gdje je možda trebalo naučiti osnovne, većina ljudi o njima sve zaboravi i više uopće ne razmišlja. Premda se sve popale svaki put kad okrenemo ključ u kontakt bravi. Sve dok se jedna ne upali usred vožnje! A onda su upiti u call centre zaista svakakvi. Najčešće asocijacije su iz morskog svijeta: Oprostite, upalila mi se lađa moru u autu, što to znači? Vjerojatno vam nedostaje ulja u motoru, gospođo. Upalila mi se neka žuta lampica u obliku podmornice, znate ono kao što pjevaju Beatlesi Yellow submarine. A zašto mi kaže da imam vodoskok u automobilu? Možda vam nedostaje tekućine za pranje stakla. Pokazuje mi nekakav piratski brod na instrumentima, što to značI? Motor vam se pregrijava gospodine!

Lampice01

Stvar je u tome da iako možda izgledaju smiješno i bude maštu, kada se upale te ikone najčešće znače ozbiljne stvari. Pogotovo ako svijetle crveno! U pravilu su lampice kategorizirane u tri osnovne boje koja svaka označava razinu alarma. Zelene lampice vas najčešće samo obavještavaju o tome što je uključeno – primjerice svjetla. Žute lampice u pravilu pozivaju na kontrolu određenog sklopa i upozoravaju na eventualnu opasnost. Crvene pak, ukazuju na neku grešku (dignuta ručna kočnica) ili veći kvar na automobilu zbog koje može biti ugrožena sigurnost vožnje.

Lampice02

I dok su u starijim vozilima lampice svedene na razumnu količinu, u modernim je automobilima opremljenim novim tehnologijama sve više novih ikonica i novih lampica. Svaki sustav elektronske sigurnosti tako ima svoju ikonicu – od sustava za održavanje u prometnom traku do radarskog nadzora sudara. Što je najgore, te nove ikonice nisu standardizirane već se znaju razlikovati od proizvođača do proizvođača. Zato bi, a to valjda nitko ne radi, nakon kupnje automobil ipak bilo dobro prelistati Upustva za korištenje i upoznati se bar s onim najvažnijim.

Marin Tomaš

Vaš dežurni oktanoglavac

Leave a Reply

Your email address will not be published.