Nissan X-Trail 1.6 dCi Tekna X-Tronic: Gospodin u svakoj situaciji i na svakom terenu

Originalni Nissan X-Trail bio je vrlo osebujan automobil. Nešto poput Subaru Forestera, neobična kombinacija terenca i karavana koji je kombinirao lakoću vožnje i udobnost klasičnog automobila s izvrsnim terenskim osobinama. Sjećam se usporednog testa iz 2007. godine koji sam s njime, kada je u originalnoj verziji već bio na zalasku svoje karijere, radio u jedinoj hrvatskoj pustinji. Na pijesku njegove kompaktne dimenzije, umjerena masa, pristojna udaljenost od tla i odličan 4×4 pogon bili nenadmašni znatno modernijim Hyundai Tusconu i Chevrolet Captivi. Prošlo je od tada gotovo deset godina, a u međuvremenu je X-Trail potpuno promijenio karakter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Prije gotovo 10 godina jurio sam X-Trailom po jedinoj hrvatskoj pustinji i bio iznenađem izvrsnim 4×4 pogonom

Postao je velik, prostran i prestižan SUV koji sada predstavlja vrh Nissanove ponude i zamjenjuje nekadašnji produženi Qashqai+2 jer može imati sedam sjedala. I zaista, unutrašnjost je vrlo prostrana, a poseban komfor uživaju putnici na stražnjoj klupi. Tamo je po prostoru za koljena rekorder klase, mjesta za glavu također ima više nego dovoljno, a i naslon stražnje klupe se može podešavati. U bogato opremljenoj Tekna verziji sva su sjedala presvučena finom bežom kožom, sprijeda uz to grijana i električno pokretana, a čitavu unutrašnjost osvjetljava veliki krovni prozor tako da je boraviti u X-Trailu vrlo ugodno. Povišena pozicija sjedenja osigurava odličnu preglednost na cestu pa se japanskim SUV-om lako barata, a u jednostavnosti vožnje pomaže i automatski mjenjač. Točnije, riječ je o CVT mjenjaču s kontinuirano varijabilnim prijenosom na čiji rad se treba naviknuti. Ponekad rasteže motor kao da je od žvakaće gume, ali zato uvijek osigurava puno snage, pa iako spojen na tek umjereno snažan motor garantira odlična ubrzanja.

IMG_4423

Naime, Nissan u X-Trailu nudi samo 1.6 dCi motor sa 130 KS, ali se on vrlo dobro nosi s  ne pretjerano teškom karoserijom X-Traila. Čak štoviše, uz X-Tronic mjenjač bi odlično sjeo i 4×4 pogon jer ovako X-Trail već i na mokrom asflatu tako snažno zavrti prednje kotače da oni brzo počnu proklizavati. Snage jedino nedostaje na autocesti gdje se kazaljka brzinomjera zaustavlja na 180 km/h, ali je 1.6 dCi je zauzvrat vrlo umjeren potrošač. U brzoj vožnji autocestom trošio sam 8,2 l/100 km, grad odnosi i manje – 7,8 litara – dok sam se na otvorenoj cesti vozio s manje od 6,5 litara. U prosjeku izvsnih 7,6 l/100 km. Sasvim nešto drugo od starog 2.2 dizelaša iz originalnog X-Traila gotovo iste snage i zorni primjer tehnološkog napretka u zadnjih 10-ak godina.

Za sve terene

Osim živahnog spoja motora i mjenjača, okretnost X-Trailu daje i umjerena masa te precizan i ugodna upravljač pa je s njime lako navigirati i gradskom gužvom. Naročito stoga što je opremljen cijelom hrpom sigurnosnih sustava od nadzora mrtvog kuta do Around View Monitora koji parkiranje čini mačjim kašljem. Posebno me oduševio na otvorenoj cesti. Za ovako velik i visok automobil vrlo je stabilan i siguran u zavojima, ne naginje se pretjerano, a odlična svjetla pretvaraju noć u dan. Osim toga, uz vrlo brze izmjene u ručnom režimu rada i elastičan motor s 320 Nm s lakoćom “preskače” ostale sudionika prilikom pretjecanja. Iako u ovoj verziji Nissan nažalost ne nudi 4×4 pogon, X-Trail se nije odrekao svojih korijena. Podnica mu je od tla udaljena čak 21 cm pa se ne boji ni odlaska u teren iako treba imati na umu da vozi na šminkerskim 19-ničnim s gumama u dimenziji 225/55. Sav taj luksuz se naravno i plaća pa ovakav X-Trail stoji gotovo 300.00 kuna.

Motor: turbodizelski/R4/1598 ccm, Snaga: 130 KS/320 Nm, Dimenzije: 464/182/171 cm, Najveća brzina: 180km/h, Ubrzanje 0-100 km/h: 11,4 s, Tvornička potrošnja: 5,1 l/100 km, Cijena testnog modela: 293.700 kn

Marin Tomaš

Vaš dežurni oktanoglavac

Leave a Reply

Your email address will not be published.