Čuvajte gume i one mogu trajati i do 10 godina

Od kada je prije tri godine Vlada uvela izmjene u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama i uvela tzv. zimske dionice na kojima je zimska oprema obvezna od 15. studenoga do 15. travnja bez obzira na vremenske prilike i stanje kolnika, mnogi vozači koriste dva seta guma – ljetne i zimske. A s obzirom da na svakom setu guma voze samo pola godine, rijetko tko uopće potroši gume unutar četiri godine nakon koliko se preporučuje njihova zamjena zbog starosti. Naime, proizvođačima guma u cilju je da vas zastraše i natjeraju da tako često mijenjate gume “zbog svoje sigurnosti”, no američki specijalist za gume Woody Rodgers, koji se ovim poslom bavi 16 godina, nedavno je izjavio kako pravilno skladištene gume mogu trajati i do 10 godina! Naravno, guma je najvažniji sigurnosni dio vozila, na gumama se ne štedi i ukoliko u vožnji primijetite da guma više ne drži kao prije, da se stvrdnula i da više klizi po mokrom, svakako ih zamijenite. No koliko gume zapravo mogu trajati i kada značajnije počinju gubiti performanse nije nešto što bismo vi ili ja mogli lako i sa sigurnošću izračunati ili provjeriti – slušate što vam kažu stručnjaci i držite se toga. I proizvođači to iskorištavaju. Tako su nas uvjerili da gume ne smiju stajati dulje od dvije godine i da ih nakon četiri godine upotrebe treba svakako zamijeniti. Sada ispada da smo čitavo vrijeme u krivu. Woody Rodegers iz tvrtke Tire Rack naime, tvrdi da guma, uz pravilno skladištenje, može trajati čitavo desetljeće!

Kontrolirajte pritisak

– U adekvatno klimatiziranom skladištu guma može stajati godinama, a i na automobilu uz pažljivu njegu. Prosječno, guma se može upotrebljavati na vozilu šest godina, a trajati 10 godina od datuma proizvodnje – tvrdi Woody i dodaje kako ozon, vlaga, UV zračenje i velike razlike u temperaturi najviše skraćuju vijek trajanja guma. Isto tako, gume na vozilu treba održavati pravilno napumpanima s obzirom da tlak u gumi raste ili pada za 0,1 bar za svakih 10 stupnjeva razlike u temperaturi. Ne zaboravite, pritisak u gumama se provjerava kada su one hladne. Vozači novih, opremljenijih automobila oslanjanju se na automatsku kontrolu pritiska no ona neće reagirati dok se gume ne ispušu na 75% što je debelo iza točke kada je već počelo njihovo rapidno trošenje, upozorava Woody.

Ok, ne morate gume čuvati baš u hotelu, ali već će ih suh i taman podrum odlično sačuvati do slijedeće sezone

Sve ovo dobro je znati s obzirom da s dolaskom proljeća ističe i zakonski rok do kada je obvezna zimska oprema, pa će mnogi vozači uskoro mijenjati zimske gume za ljetne ili namjeravaju kupovati nove. Za pravilno skladištenje najvažnije je da su gume daleko od sunca, vlage te u prostoriji sa stabilnom temperaturom. I pritom nije važno stoje li okomito ili su položene na bočnicu. Znači, ako pospremite gume u taman i suh podrum time ćete produžiti njihov vijek trajanja.

Marin Tomaš

Vaš dežurni oktanoglavac

Leave a Reply

Your email address will not be published.