Ispravka u slučaju Googleov samovozeći auto vs “zločesti” autobus

U mom prvom postu u vezi sudara Googleovog samovozećeg automobila i autobusa, ne znajući sve činjenice i pogrešno se vodeći mentalitetom domaćih vozača i zakonima džungle koji vladaju na našim cestama zaboravljajući pritom da smo po tome (a i puno drugih stvari) vjerojatno jedinstveni na svijetu, bio sam sklon okriviti vozača autobusa što nije bio ljubazan i propustio Googleov automobil u incidentu sredinom veljače koji je rezultirao sudarom. Pretpostavljao sam pritom da je malo vjerojatno da je kompjuter taj koji bi pogriješio u škakljivoj situaciji, već da bi on igrao na sigurno kao do sada; pa kalifornijska policija je zaustavila Googleov auto zbog prespore vožnje! Osim toga, računala u proračunima zaista jesu bezgrešna – izbacit će vam rezultat bilo koje jednadžbe na kalkulatoru isti tren i nikad neće pogriješiti. I Googleov automobil se do sada predstavljao kao bezgrešan – prešao je gotovo 4 milijuna kilometara od kojih 2,3 milijuna vozeći samostalno i sudjelovao u 14 sudara, ali nikad svojom krivnjom.

Google-car-crash-2

No video snimka koju je objavila policija Santa Clare zorno prikazuje što se zapravo dogodilo tog kobnog dana na cestama silikonske doline, i to iz čak osam različitih kutova, i više je nego razotkrivajuća. Znači, Googleov auto je kriv da ne može biti krivlji. Vozač autobusa bio je s pravom iznenađen što ga je Googlevo Lexus udario, a da sam ja bio na njegovom mjestu vjerojatno bi reagirao s nečim u stilu “dobro, kako ti je uopće moglo pasti na pamet tako nešto!”. Ajde, recite to kompjuteru pa se pitajte kako ćete se osjećati…

Da je u pitanju čovjek, a ne kompjuter, smatrao bi ga ne samo glupim već i bahatim. Jer ono – on je očekivao da će valjda cijeli promet stati kako bi gospodin prošao… I ne samo to, nego je tu bilo vremena da stane prije nego udari u autobus. Još mi je u startu bilo čudno kako je Googleov auto udario u sredinu autobusa što znači da je čitavim prednjim dijelom autobus već prošao pored njega, ali snimka jasno pokazuje da si je ovaj zacrtao putanju i usprkos svoj sili senzora, proračuna i sl. nije zaključio da u zadnjem trenu – jer je bilo tako očito da neće moći proći, a nije vozio brzo – opali po kočnici i izbjegne dodir. Nešto što bi većina vozača napravila jer, koliko god nam mozak luta po svemu i svačemu, srećom još nismo do kraja ubili primarne instinkte. Napokon, ovakve se situaciju događaju svaki dan u Zagrebu bar nekoliko puta.

Google-car-crash-3

Ukratko, Googleov samovozeći auto nije imao prednost prolaska i reagirao je katastrofalno loše. Čovjek bi u ovoj situaciji teško pretpostavio da će ga autobus u ovakvo gustom, homogenom prometnom toku propustiti, pored toga što uopće nema razloga za to. Inače bi se na zagrebačkom zelenom valu stalno događali ovakvi sudari s obzirom da neko uvijek “parkira na minutu” u desnoj traci i treba ga zaobići dok srednja traka teče.

No evo jedna činjenica koju smo svi predvidjeli, a koja bi mogla biti razlogom ovakvog čudnog i neracionalnog ponašanja Googleovog automobila. Naime, kobni se sudar dogodio ni manje ni više ngo 14. veljače – na samo Valentinovo. Možda se kompjuter zaljubio! To je jedino što je moglo pomutiti njegov logički i proračunati um. Što drugo…

Marin Tomaš

Vaš dežurni oktanoglavac

One thought on “Ispravka u slučaju Googleov samovozeći auto vs “zločesti” autobus

  • 29.03.2016. at 23:57
    Permalink

    Ive read some excellent stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I surprise how much attempt you put to make this sort of great informative site.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.