Renault Clio 1.5 dCi 110 Intens: Moćna dizelska konjica čini ga kraljem autoceste u kompaktnom pakiranju

Bilo je ljeto, ima tome sad već skoro 20 godina. Početak kolovoza, vrućina na najjače i nikoga u gradu. A i nikoga u redakciji Pete brzine gdje sam tada radio – ta nesnosna vrućina sve je potjerala negdje na more. I tada me potrefilo – nazvao me Matko, tadašnji urednik, rekao mi da kao jedini prisutni član redakcije na test preuzmem automobil i to automobil koji će kasnije prerasti u ikonu. Premda dolazi od branda koji se prije WRC-a nije baš mogao podičiti nekim sportski pedigreom, a pogotovo ne sportskim automobilima. Prvi Citroën Saxo VTS. Ajme, kakav je to bio automobil za jednog klinca željnog brze vožnje i to u praznom gradu… Jedan od rijetkih koje je Citroën pogodio – počevši već od izgleda s fenomenalnim petokrakim širokim naplatcima preko fantastičnog ovjesa koji ga je i činio tako brzim pa do visokoturažnog 16- ventilca sa 120 KS. Osim u samom podvozju i za tadašnje pojmove snažnom motoru, njegova tajna bila je masi manjoj od tone pa je s mjesta do 100 km/h stizao za 7,8 sekundi i postizao najveću brzinu od 205 km/h. Ostao mi je u lijepom sjećanju – bio je to prvi automobil koji sam vozio preko 200 km/h, a čitav prilog za Petu brzinu snimili smo na sljemenskoj cesti i to tako da je većinu prolaska kroz zavoje Saxo bio na tri kotača. Obožavao je to raditi, a ja sam ga obožavao tako voziti.

Dvadeset godina kasnije evo na testu automobila iste klase i s približno istom snagom, ali u dizelskom izdanju. Što znači da možda nema te žustrine i vatrenosti kao Saxo VTS niti njegove startnosti, ali zato ima dizelske nepokolebljivosti već do najnižih okretaja zbog čega i s ovakvim Cliom možete biti vrlo brzi. I to usprkos činjenici da je novo vrijeme donijelo i dodatnih 200 kg na vagu. S dizelskim motor pak, ne treba kao nekad kod spomenutih 16-ventilaca paziti da li ste u idealnom režimu okretaja prilikom ulaska u zavoj – ovdje kad god stisnete gas možete biti sigurni da snage ima i više nego dovoljno. U slučaju ovakvog dCi-ja sa 110 KS, ima je dovoljno čak i ako ste zbog lijenosti ostali u zavoju u brzini više. Toliko je snažan. I to ga čini znatno jednostavnijim i praktičnijim u vožnji, a istovremeno itekako brzim. Zašto se do redizajna u Clio nije ugrađivala najsnažnija verzija kultnog dCi motora ne znam, ali sada je to napokon ispravljeno.

A s obzirom da se taj motor i s puno većim Méganeom nosi odlično kako neće s broj manjim Cliom? Zbog elastičnosti i okretnog momenta od 260 Nm pri 1750 o/min već se od ler gasa doslovce poigrava automobilom pa gotovo da ne postoji previsoki stupanj prijenosa osim onog u kojem okretajima padaju niže od ler gasa. Sve to omogućuje vam da s ovakvim Cliom vozite vrlo štedljivo, naročito stoga što je spojen na mjenjač sa šest stupnjeva, efikasniji, ugodniji i precizniji od 5-stupanjskog. S obzirom na potencijal motora on je proračunat na dugačko pa zapravo nikad neće imati potrebe tjerati motor u visoke okretaje. Jer snage je i na niskim okretajima toliko da motor ne posustaje ni pred najvećim izazovima – primjerice, čak i pri većim brzinama na autocesti i to natovaren nailaskom na uzbrdicu u najvišem stupnju ne pokazuje ni najmanje znakove slabosti! Opterećenje podnosi stoički poput mazge pa ni pod takvim izazovima ne pokazuje potrebu da mu pomognete nižim stupnjem od šestog. Sve se to povoljno odražava na potrošnju goriva koja čak i pri takvoj bržoj vožnji autocestom ne prelazi 6 l/100 km. Zahvaljujući brzom i efikasnom start/stop sustavu u gradu sam se vozio s 5,7 l/100 km, a na otvorenoj cesti ide i ispod 4.

S obzirom da je ovdje uz to riječ o ekskluzivnom modelu baziranom na već top paketu opreme, uz to mu nedostaje ni komfora. Njegova luksuzna, a uz to i sportski profilirana sjedala u kombinaciji kože i tkanine vrlo su udobna, a dobro u rukama leži i mesnati kožni upravljač premda, kao i kod većine novih automobila, ne nudi najbolji osjećaj u vožnji. Doduše, oboje su uzorno precizni iako je ručica mjenjača pomalo gumenasta, ali je zato sportsku, aluminijsku na vrhu gušt dodirivati. Osim što je u redizajnu dobio LED svjetla naprijed, u Clio je uz paket Sigurnost (doplata 2690 kuna) stigao je i paket preciznih parking senzora koji pokrivaju čitav krug oko automobila, a uz dodatnu stražnju kameru i Easy Park Assist, maleni Clio zaista baš nigdje neće biti problem parkirati. Pored toga, testni model bio je opremljen Bose paketom koji pored TomTom navigacije, i R-Link Evlution sustavom sa 7-inčnim touch-screen zaslonom donosi Bose audio sustav sa sedam zvučnika. Njegov zvuk je moćan i pun, a sviđa mi se što su se Bose-ovi inženjeri pobrinuli da zvuk efikasno dolazi do putnika čak i uz nešto izraženiji šum vjetra pri većim brzinama na autocesti. Jedini problem je što je zbog pojačala u prtljažniku podnica podignuta nekih 15-ak cm što je smanjilo volumen za 70 litara. Srećom, u osnovi (300 litara) Clio nudi jedan od najvećih prtljažnika u klasi, no u Bose izdanju prilikom odlaska na put s više putnika treba računati na njegovo ograničenje. Što je šteta jer je s ovim motorom Clio idealan za gutanje velike kilometraže autocestom.

Motor: dizelski/R3/1461 ccm, Snaga: 110 KS/260 Nm, Dimenzije: 406/173/149 cm cm, Najveća brzina: 194 km/h, Ubrzanje 0-100 km/h: 11,2 s, Tvornička potrošnja: 4,9 l/100 km, Cijena testnog modela: 137.583 kn

Marin Tomaš

Vaš dežurni oktanoglavac

Leave a Reply

Your email address will not be published.