Tesla Model 3: Elon Musk je skupio 115 milijuna dolara u jednom danu i to za auto koji nitko nije vidio

Jučer se dogodilo nešto neviđeno i ne, nije bila prvoaprilska šala. Tvrtka Tesla Motors je u samo 24sata primila 115.000 rezervacija s depozitom od 1000 dolara za automobil koji nitko nije vidio, koji nitko nije dotaknuo, a kamoli sjeo ili provozao… To što je uspjelo Elonu Musku je upravo nevjerojatno i za to mu zaista treba stisnuti ruku premda se tako nešto vjerojatno može dogoditi samo u Americi. Zemlji u kojoj je jedan Donald Trump ozbiljan kandidat za predsjednika države. A u kojoj je Elon Musk uspio od tvrtke koja prije 2003. nije postojala napraviti takav brand zbog čijeg će novog automobila stotine ljudi stajati u redovima, a da ni ne znaju kako uopće izgleda, a kamoli što može. I to automobil od kompanije koja bez obilate novčane pomoći države ne bi uopće postojala, a koja je usprkos državnom ulogu od gotovo 5 milijardi dolara zadnji kvartal 2015. završila u minusu. I to za automobil čiji će osnovni model stajati “pristupačnih” 35.000 dolara, vjerojatno oko 40.000 eura u Europi, i prije poreza i državnih davanja! I to za automobil koji će moći kupiti najranije za dvije godine… Way to go Musk, svaka čast!

black_1

Elon Musk je naime, jučer održao “inviation only” konferenciju povodom otkrivanja novog, cijenom prihvatljivog modela američke tvrtke koja je uzela ime našeg slavnog znanstvenika. Dan prije, otvorena je knjiga narudžbi i uz, doduše povratni, depozit od 1000 dolara samo je u prvom danu skupljeno 115.000 narudžbi za električni automobil o kojem se tada nije ništa znalo, a ni sada se ne zna puno više. Naime, ovo što vidite su tek kompjuterski crteži Modela 3 koje je Tesla objavila. Od ostalih informacija Elon Musk otkrio je tek kako će automobil imati doseg od najmanje 350 km s jednim punjenjem baterija te uz izjavu kako “Tesla ne radi spore automobile”, da će Modelu 3 s mjesta do 100 km/h trebati manje od šest sekundi. No ne sjede ni veliki proizvođači automobila skrštenih ruku – Chevroletov sada već predserijski Bolt imat će vrlo slične performanse i doseg. A Bolt u prodaju stiže već krajem godine, dok Model 3 neće još najmanje godinu dana nakon toga, i to u najboljem slučaju.

red_1

Elon Musk je izjavio kako je “prilično siguran da će prodaja krenuti slijedeće godine” uz smijeh, no i bez njega mu nitko pametan ne bi povjerovao. Tesla je poznata po tome da je svaki obećani rok prekršila – pa Model X je na tržište stigao tek 2015, dvije godine nakon obećanog! A krug kupaca na koje Tesla cilja povoljnim Modelom 3 nisu kupci koji su spremni na takva odugovlačenja kao što kupci skupih i prestižnih Modela S i X. Namjerava li se Musk natjecati na masovnom tržištu na koje cilja Modelom 3 morat će iz temelja promijeniti neke svoje navike. S druge strane, treba mu priznati da za sada uspijeva više nego dobro. Pred nekim se dućanima Tesle kampiralo danima, a pred drugima su se redovi kupaca koji su željeli uplatiti Model 3 protezali ulicama daleko. U jednom je trenutku sam Musk posjetio salon u Century Cityju u Kalifornij i svakom kupcu koji je čekao u redu dao “high five”. Samo u Americi… Takvo što nije radio ni Steve Jobs!

silver_2

Čekanje u redu pred dućanima, gotovo sektaška vjera u brand bez trunke sumnjičavosti, čekanje u redovima i kampiranje noćima kako bi se kupio novi proizvod te otkačeni direktor? Tvrtka Tesla Motors je i službeno postala Apple među automobilima.

Marin Tomaš

Vaš dežurni oktanoglavac

One thought on “Tesla Model 3: Elon Musk je skupio 115 milijuna dolara u jednom danu i to za auto koji nitko nije vidio

  • 02.04.2016. at 08:01
    Permalink

    Ma to je samo zato sto je lijep! (Isto kao i Apple stvari)

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.