U retrovizoru: što se 2015. događalo u svijetu automobila

I 2015. su godinu u svijetu automobila obilježili hibridi i električna vozila. No dok su svjetski mediji bili impresionirani superautomobilima na struju poput Porschea 918, McLarena P1 i LaFerrarija, hrvatske su ceste preplavile hibridne Toyote te električni Mitsubishiji i Nissani. Naime, državni poticaji za ekološka vozila razgrabljeni su u samo mjesec i pol dana, a tako će vjerojatno biti i početkom nove godine, s obzirom da je svota rezervirana za poticaje ove godine smanjena za više od pola. I to je možda jedini pozitivan trend kada govorimo o automobilima u Hrvatskoj, jer je prodaja novih automobila katastrofalno loša. Prodavači automobila naveliko se bave reotkupom kako bi, doduše samo na papiru, prikazali da nešto prodaju, dok stvarnu prodaju spašavaju tvrtke i javni natječaji. Privatni korisnici kupuju manje od 30% novih automobila, najmanje od osnutka države, a umjesto novih automobila masovno se odlučuju na uvoz potrošenih, rabljenih automobili iz EU. Ti su automobili u prosjeku stari više do 10 godina, a da je Hrvatska postala europsko smetlište starih automobila govori i činjenica da je uvoz rabljenih nadmašio prodaju novih automobila.

Najznačajniji salon godine, onaj u Ženevi, razveselio nas je viješću da Rimac razvija hibrid s ni manje ni više nego Koenigseggom. Regera bi trebala imati 1500 KS i za 20 sekundi stizati do… 400 km/h. Rimac je ove godine bio u punom pogonu, pa je na Pikes Peaku pomagao čudovišnom dedici Nobuhiro Tajimi da stigne na cilj najopasnije brdske utrke na svijetu drugi u ukupnom poretku.

Gungula u Top Gearu

Početkom svibnja auto entuzijaste potresla je ni manje ni više nego tučnjava koja umalo nije dospjela na naslovnice tabloida. U nečem što su Britanci diplomatski nazvali „gungulom“, Jeremy Clarkson, najistaknutiji voditelj kultne tv emisije o automobilima Top Gear, nervozan zbog hrane koju mu je donio, ošamario je jednog producenta. Kad si gladan nisi svoj, to svi znamo, ali usprkos on-line peticiji fanova u kojoj je skupljeno više od milijun potpisa Jeremy je dobio otkaz, a s njime su se iz Top Geara pokupili i Richard Hamonnd i James May. Legendarni trojac trenutno stvara potpuno novu auto emisiju koja će se emitirati na streaming servisu Netflix (od početka nove godine dostupan i u Hrvatskoj) dok vođenje Top Geara preuzima voditelj jutarnjeg programa BBC-jevog radija 2, Chris Evans.

Dieselgate

deiselgate

Temelj kampanje na kojoj je VW temeljio proboj dizelašima na američkom tržištu ispao je, umjesto čistog zraka, čista prevara

No definitivno najveći skandal u svijetu automobile 2015. godine je navodno varanje na testovima ispušnih plinova Volkswagen koncerna, u čijem su vlasništvu pored Škode, Seata i Audija i Porsche, Lamborghini i Bugatti. U velikoj aferi nazvanoj Dieselgate, ugledni njemački gigant poznat upravo kao ozbiljan i konzervativan proizvođač pouzdanih automobila, zbog čega njegovi modeli uživaju neprikosnoveni status na tržištu rabljenih, optužen je da je koristio software koji je lažirao emisiju po zdravlje opasnih dušičnih oksida u svojim dizelskim motorima prilikom testiranja, dok bi u realnim uvjetima automobili zagađivali zrak i do 40 puta više od deklariranog. Osim javne isprike čelnika i smjene cijelog vodstva uključujući i direktora Martina Winterkorna te hitnog poziva vlasnika u servis radi ispravke pogreške, Vokswagenove dionice trenutno su potonule na svjetskoj burzi baš kao i prodaja automobila pa se Toyota, nakon što je Volkswagen držao tu titulu u prvom dijelu godine, ponovno vratila na mjesto najvećeg proizvođača automobila na svijetu. No umjesto prijašnjih 11 milijuna od kojih je registrirano 26.457 u Hrvatskoj, Volkswagen sada tvrdi da je na samo 36.000 njihovih automobila utvrđena pogreška.

Ove godine otkrivena je i najveća i najvrijednija kolekcija zaboravljenih automobila dosad. Na imaju preminulog Rogera Baillona stručnjaci su pronašli gotovo 60 vrijednih odltimera koji su bili skriveni više od 50 godina, među njima i rariteti poput Ferrarija 250GT Califronia Spider Alaina Deona. Aukcija kolekcije Rogera Baillona trajala je više od 11 sati, a s ukupnom svotom od 46 milijuna eura teško će skoro biti nadmašena.

Ludicrous mode

No vratimo se tehnologiji i električnim automobilima. Elon Musk – vlasnik Tesla Motorsa, ali i strastveni ljubitelj SF-ova – je, osim konačnog otkrivanja novog croosovera Modela X, ljetos šarmirao javnost nazvavši ultrasportski režim rada Tesle S „Ludicrous mode“. U „ludicrous“ modu automobil s mjesta do 100 km/h stiže za manje od 3 sekunde, što je 3 stotinke brže od jednako otkačeno nazvanog Insane moda. Musk je izraz preuzeo iz Mel Brooksove SF komedije iz ’87 Spaceballs. Tesla je i prvi automobil koji se updatea putem interneta poput mobitela kako bi već postojećim kupcima podario nove opcije u njihovom starom automobilu poput samostalnog parkiranje ili automatskog izbjegavanja sudara.

I dok automobili sve više postaju računala, svijetom je u 2015. itekako odjeknula kasnije i potvrđena glasina da je Apple u najvećoj tajnosti pokrenuo projekt Titan iza kojeg se krije izrada vlastitog automobila. Do sada su zaposlili više od 100 eminentnih stručnjaka koje su preoteli vodećim proizvođačima automobila, a o iCaru se malo zna osim da će biti na električni pogon i da će vjerojatno voziti autonomno. Čime Apple direktno napada Google, multinacionalnog internet giganta, čiji automobili samostalno voze cestama Kalifornije već sedam godina. Ove je godine Google car prvi put zaustavljen od strane policije i to zbog prespore vožnje, a do sada je sudjelovao u 15 sudara ali nijednom nije bio kriv.

Osim što je bezgrešna, tehnologija nezaustavljivo napreduje što je pokazao BMW svojom novom seriju 7. Dok je za korištenje vašeg pametnog telefona potrebno da ga dodirnete, BMW je u seriji 7 predstavio upravljanje bez dodira – gestama. Dovoljno je ispred zaslona mahnuti rukom i ova prestižna limuzina će prepoznati vašu mimiku i primjerice, promijeniti radio stanicu.

Uber is coming to town

Zagrebački taksisti odmah su se dignuli na noge i namamili Uberovce sve granice, do carinske ispostave na pregled

Zagrepčani su pak pozitivno reagirali na konačni dolazak Ubera u metropolu, aplikacije koja nudi jeftiniji i pouzdaniji prijevoz profesionalnim taksijem, pa se kao nulti putnik njime prvi provozao biznismen Saša Cvjetojević. No Uber još uvijek nailazi na otpor i tek će 2016., u kojoj bi trebao u nas krenuti i car sharing, pokazati hoće li uspjeti opstati…

Marin Tomaš

Vaš dežurni oktanoglavac

Leave a Reply

Your email address will not be published.