Počinje velika turneja: Trio fantastikus – Clarkson, May i Hammond – se vraćaju s emisijom The Grand Tour

Konkurencija je uvijek dobra stvar – tjera te da radiš bolje i više. Pa čak i kad vodiš najgledaniju dokumentarnu emisiju na svijetu poput Top Geara. No osim toga, konkurencija ima još jednu veliku prednost – na dobrom rivalstvu profitiraju kupci, profitira tržište. Tako su nakon izgona Jeremyja Clarksona, a s njime i Jamesa Maya i Richarda Hammonda, s BBC-ja otkanoljupci došli na svoje – umjesto jedne, uskoro će na malim ekranima moći pratiti dvije visoko budžetne, visoko produkcijske i visoko impresivne (manje-više, jel :D) emisije o automobilima. I dok na BBC-ju počinju sa snimanjem nove sezone Top Geara, ovaj put bez Chrisa Evansa, trojac izgnan iz te eminentne tv kuće na Amazonu za točno dva mjeseca počinje s emitiranjem svoje nove emisije raskošnog imena (a navodno i budžeta) – The Grand Tour. Osim što evocira na prestižnu kategoriju automobila Grand Tourer ili skraćeno GT, naziv je odabran i zato što će emisija zaista biti velika turneja. Umjesto studija na aerodromu Dunsfold u kojem su snimali Top Gear, Clarkson, May i Hammond će u ogromnom šatoru veličine studija putovati po svijetu pa će tako mnogi, a ne samo britanci, imati prilike uživo sudjelovati u snimanju showa. Pa čak i mi iz Hrvatske, s obzirom da je Clarkson u jednom svom tweetu naveo upravo Hrvatsku kao jednu od mogućih lokacija za postavljanje ovog impresivnog šatora. A kako će izgledati novi show pokazuje prvi službeni trailer koji je objavljen u petak, zajedno sa službenim datumom početka emitiranja – 18. studenog.

A iako kratak, trailer zapravo pokazuje mnogo. U prvom redu, da se ekipa naputovala svijetom, da nisu štedjeli novca i da imaju velike ambicije. Kronološki, prva scena impresivne ceste koja vijuga na samom vrhu planine je najvjerojatnije snimljena u Maroku s obzirom da su još u ožujku procurile glasine da trojac snima “negdje u Sjevernoj Africi”. Slijedi kadar stražnjih svjetala LaFerraija, a zna se da je za novu emisiju, što Top Gearu nije uspjelo, ekipa okupila LaFerrari, McLaren P1 i Porsche 911 i to još prije godinu dana. Novi kadar iz zraka otkriva automobil koji bi mogao biti Land Rover usred mora, nešto što je totalno u stilu suludih natjecanja koje su Clarkson, May i Hammond često izvodili u Top Gearu. Isto tako i tri buggija usred pustinje što se slaže s glasinama da je emisija snimana u Jordanu. Startni semafor je sa startne crte na trkaćoj stazi Algrave u Portugalu gdje su se vjerojatno utrkivali s Ferrarijem, Porscheom i McLarenom, a onda slijedi povratak u Maroko na filmski set na kojem su snimane Igre prijestolja, samo što ovaj put umjesto Daenerys Targaryen u zamak ulazi Alfa Romeo 4C. U traileru se još iza vatre pojavljuje i Aston Martin Vulcan.

grand-tour-set

Dakle, brzih skupih i običnim smrtnicima nedostižnih automobila očito neće nedostajati, a poznajući legendarni trojac ni zezancije. Jer upravo je kemija, taj prisni odnos između Jeremyja, Jamesa i Richarda to što je Top Gear činilo toliko zabavnim i što kronično nedostaje novoj postavi britanske emisije. U svakom trenutku je bilo jasno da se njih trojica tako druže, zajebavaju i podjebavaju i u stvarnosti, da su njihovi razgovori vrlo slični i kada se kamere ugase, da su bliski prijatelji bez dlake na jeziku u odnosu jedan prema drugom koje se druže i van studija i filmskog seta. I dok Top Gear ima Matta LeBlanca, u GT-u se spominju nastupi Oscarovca Matta Damona, ali i njegove kolegice Charlize Theron premda nije poznato koje će biti njihove uloge u emisiji, osim da pokažu BBC-ju tko je moćniji. No neće biti Stiga niti natjecanja u “automobilu pristupačne cijene”, a vjerojatno ni “vijesti” s obzirom da su to zaštitni, i zakonom zaštićeni, znaci Top Geara. Ali The Ground Tour bi zaista mogao biti najodvažnija, najbogatija i najotkačenija verzija Top Geara. Već i ovaj kratki trailer podsjeća zašto smo svi voljeli gledati Top Gear prije nego što je emisija postala predmet naslova tabloida. Također, osim što je Amazon izdašno odriješio kesu, navodno je dozvolio i puno više slobode u izražavanju voditeljima što znači da će biti puno više situacija i riječi koje bi na BBC-ju bile cenzurirane. I jedan podatak za ljubitelje tehnike i detalja – cijeli The Grand Tour, ne samo prilozi, već i scene iz studija, su snimljeni u 4K Ultra HD-u. U svakom slučaju, počnite već sada pripremati kokice za 18. studeni, jer to će, bez imalo sumnje, biti premijera najiščekivanijeg televizijskog showa o automobilima ikad!

Marin Tomaš

Vaš dežurni oktanoglavac

Leave a Reply

Your email address will not be published.