Dobar posao… sa stupićima: Zagreb godišnje potroši 3,4 milijuna kuna na stupiće koji “štite” od – nekulturnih vozača

Jeste li primijetili kako po Zagrebu zaštitni stupići niču ko voćke poslije kiše – sada ih već stvarno ima ih svugdje, ne samo po ulicama, nego niču i po parkiralištima, pa čak i parkovima poput Bundeka gdje automobila uopće nema. Ne bi se oko toga toliko uzrujavao da ih ne plaćamo mi, a saznao sam i koliko koštaju – jedan nas aluminijski stupić košta 660 kn + PDV dok nas jedan onaj elastični tj. gumeni košta 700 kn + PDV. Razlog za njihovo masovno postavljanje koji na moj upit navodi Gradski ured za prostorno uređenje je isti iza kojeg standardno skrivaju sve prevare i gluposti na cestama – navodno povećanje sigurnosti prometa. Kakve veze sa sigurnošću prometa imaju plastični stupići na Bundeku?! Ili recimo na zelenom valu gdje okružuju parkirališna mjesta. Evo, možda svaki dan njime prolazite, bilo u automobilu bilo kao pješak, ali vjerojatno niste bili svjesni da je u Zagrebu na zelenom valu prema istoku, i to ne na njegovoj punoj dužini već samo na potezu od Savske ulice do Trga žrtava fašizma, postavljeno ukupno 352 aluminijska stupića i čak 1169 plastična stupića! Nisam ni ja vjerovao kad sam ih pješke išao prebrojavati. Na razdaljini od manje od dva kilometra na samo jednoj prometnici u Zagrebu dakle, ugrađeno je više od 1500 stupića. A većina okružuje parkirališna mjesta i nemaju baš nikakav utjecaj na sigurnost prometa.

Zelene povr 2

Napokon, pokazuje to i MUP-ova statistika u kojoj se ne vidi nikakva razlika u broju prometnih nesreća dotične dionice od kada je ona ukrašena stupićima i prije toga. Čak štoviše, više je oštećenja na vozilima koja su uzrokovana upravo spomenutim stupićima. Jer postavljeni bez ikakve mjere, razloga, opravdanja, a kamoli sigurnosne studije oni danas vire iz travnjaka, nogostupa, čuvaju kante za smeće, okružuju gradilišta, a često i ukrašuju terase kafića gdje služe za vezivanje pasa i odmaranje nogu posjetitelja. I pritom je riječ o vrlo skupim tabureima s obzirom da jedan plastični stupić stoji ukupno 875 kuna. Kumulativno, ta 352 aluminijska stupića duž kilometara i pol zelenog vala građani su platili 290.400 kuna, a 1169 plastičnih stupića 1.022.875 kuna. Ukupno dakle, više do 1,3 milijuna kuna za stupiće koji služe tome da štite male zelene poluotoke u kojima raste drveće koje je ionako zaštićeno  visokim nogostupom. Istina, zeleni val je jedna od najprometnijih prometnica u gradu no primjera bezrazložne sadnje zaštitnih stupića ima koliko hoćete i to po čitavom gradu, i na daleko manje prometnim mjestima.

Terasa 2

Stojim na križanju ulice Svetog Mateja i Abramovićeve u naselju Dugave u Novom Zagrebu točno ispred autobusne stanice dok čekam frenda i gledam kako je usprkos ležećim policijacima pa i otocima kojima je to malo T-križanje okruženo, na punu crtu odvojnog traka za skretanje na obližnje parkiralište (!) postavljeno je 18 plastičnih stupića što su građani platili 15.750 kuna. Na prvi pogled izgleda potpuno bespotrebno, no za svaki slučaj raspitujem se kod žitelja čiji stan maltene gleda na križanje. “Zašto? Nemam pojma. U više od 30 godina koliko ja ovdje živim tu nije bila niti jedna jedina nesreća, čak se nitko nije ni kvrcnuo, a kamoli nešto ozbiljnije.”

Dugave 13

Stupići bi po logici ovakvog povećanja sigurnosti u prometu Gradskog ureda mogli popunjavati svaku punu crtu u gradu, što je možda i ideja koja još stoji u ladici, i tako priskrbiti tvrtki Cestodom d.o.o. koja stupiće nabavlja, dodatne milijune. Za sada su Gradskom uredu fetiš prometne kaplje, trokuti i ostale površine za odvajanje tokova prometa pa ih se štiti više nego spomenike kulturne baštine. Kada takve, bijelim linijama iscrtane prometne površine tzv. prometne kaplje koristi policija kako bi zaustavljala vozače u prekršaju primjerice prilikom prekoračenja brzine onda je to prema mišljenju policije sasvim u redu i “po zakonu” premda zapravo stoje na prometnom znaku i na taj ga način zaklanjanju, smanjuju preglednost i ugrožavaju sigurnost prometa. Ali inače takvo nešto za druge osim policije treba po svaku cijenu spriječiti – ned’o Bog da se nekome pokvari auto.

Zeljeznicar 2

No umjesto da se na takvim kapljama napravi zelena površina, možda mali vrt s cvijećem kako se to radi u Europi što bi vjerojatno stajalo i manje novaca, takve se kaplje kod nas okružuju plastičnim stupićima po sistemu što ih je više to bolje! Npr. istočnu kaplju na Zagrebačkoj aveniji štiti 80 plastičnih stupića, potpuno bespotrebno jer nikome nikad nije i ne bi palo pamet da tamo parkira. Promet se tamo savršeno odvijao i prije nego je potrošeno 70.000 kuna na te stupiće.

Zagrebacka 2

Glavni krivac za ovo bombardiranje prometnica stupićima i trošenje gradskog (našeg) novca koji bi se mogao iskoristiti za bolje održavanje prometnica što bi zaista i utjecalo na sigurnost prometa, je Gradski ured za prostorno uređenje, promet i ostalo. Na moj upit, potvrdili su da su oni ti koji nalažu postavljanje stupića i to tobože na temelju “stručnog mišljenja i izvršenog očevida djelatnika Sektora za promet”. Naravno, do samih imena ljudi koji daju takvo mišljenje nisam ni uz najveće napore uspio doći, a o njihovoj stručnosti i razlozima postavljanja stupića možete i sami svjedočiti. Iz Gradskog ureda tvrde da se elastični stupići na pune linije ili pak kaplje i otoke za usmjeravanje prometa postavljaju zbog “vizualnog smirivanja prometa“, sprječavanja nedozvoljenih manevara te na mjestima gdje “nema elemenata i opravdanosti za izgradnju uzdignutih ploha poput pješačkih otoka ili zelenih površina”. Ukratko, 106.750 kuna u Miramarskoj je potrošeno da se netko tamo ne bi polukružno okrenuo.

Zeleni val 2

No već se iz načina komunikacije odgovora koji sam čekao doslovno mjesecima, a koji je potpisao pročelnik Ureda Dinko Bilić, dade se iščitati kako argumentirani i smisleni odgovori ne postoje, već mu je cilj bilo samo da zadovoljiti formu kada sam već toliko inzistirao na odgovoru i poslati kakav-takav dopis pun riječi, a bez informacija. Tako na moje pitanje zbog čega se stupići postavljaju na tako malom razmaku jedan od drugog, a ne primjerice dva metra jer bi se tako moglo uštedjeti na broju ugrađenih stupića i pritom već u pitanju napominjem da ne postoje tako uski automobili koji bi se mogli ugurati između njih imajući na umu Smartove i sl., Bilić mi odgovara da je to zato jer “proizvođači osobnih automobila proizvode male i štedljive (kao sad to pak ima ikakve veze) automobile koji su pogodni za gradske uvjete…”?!

Sirina 2

Prema podacima koje sam iskopao na službenim stranicama Zagrebačkih cesta koje ugrađuju dotične stupiće stoji da ih se godišnje na području grada postavi 4000 komada. To građane Zagreba dakle košta godišnje prosječno 3,4 milijuna kuna samo u stupićima, ne računajući trošak ugradnje tj. trošak Zagrebačkih cesta. Kako sam ih izbombardirao s devet vrlo preciznih pitanja i jašio da ih da mi odgovore, iz Ureda u svom odgovoru u jednom dijelu i sami priznaju da zapravo nije riječ o podizanju sigurnosti prometa već da prometna kultura naših vozača nije na prihvatljivoj razini, naročito kada je riječ o nepropisnom parkiranju, pa su oni – umjesto da riješe problem nedostatka parkiranih mjesta ili pak ulože sav taj novac u educiranje i odgoj vozača što bi dugoročno riješilo taj problem – odlučili, uz ugradnju gomile video kamera postaviti i gomilu stupića diljem metropole i tako osigurati jednoj ili više tvrtki unosu zaradu, a sve fino naplatiti (i kazne i stupiće) iz vašeg džepa… Vi nekulture jedne ovce za šišanje koje plaćate 18% prireza u Zagrebu.

Zeljeznicar 12

Pročitajte i ostale postove vezane uz stupiće

Marin Tomaš

Vaš dežurni oktanoglavac

16 thoughts on “Dobar posao… sa stupićima: Zagreb godišnje potroši 3,4 milijuna kuna na stupiće koji “štite” od – nekulturnih vozača

 • 18.05.2016. at 09:17
  Permalink

  Nažalost, čini se da vodeći mediji imaju zabranu pisanja o stupićima, koji osim što predstavljaju nepotrebni trošak (samo još fali park sa stupićima umjesto stabala) predstavljaju i opasnost u prometu, jer su nekad neuočljivi ako vozite metar iza drugog vozila, nekad usporavaju prolazak hitne pomoći u slučaju gužve (npr ovo priključivanje u Slavonsku na fotografiji), itd…
  I ja sam nekad gledao tko stoji iza toga, ali se ne sjećam ove tvrtke Cestodom i Samira Hodžića, čini mi se da su neka druga imena bila u igri(?)

  Reply
 • 18.05.2016. at 11:39
  Permalink

  Postaje li Zagreb – Stupnik? Prema nevjerojatnoj rasprostranjenosti u članku spomenutih stupića, u skoroj budućnosti mogao bi se tako zvati i neka se nikako Stupničani ne osjete prozvani ili uvrijeđeni jer njihov je Stupnik smislen i uredniji. O opravdanosti postavljanja istih nema nikakvog razloga, osim možda iskazivanje brige o slijepima i slabovidnima kroz povećanu potrebu za koncentracijom prilikom zaobilaženja “famoznih” stupića, čime dodatno vježbaju mozak odgađajući dementnost u starosti. Zadnja fotografija gore jasno govori o tome koliko je osoba s bijelim štapom presretna kad fula uličnu lampu, kiosk, dva stupića od legure, pa tri plastična, pa onda savlada izazov zebre, iscrtane ukoso, na kraju koje ju opet dočekaju tri stupića kao veliko finale. Kome su uopće potrebni ti stupići i kakva im je uloga kad ih preko puta, ispred i pokraj hotela Esplanade, njihovi conciergei (vratari – da svima bude jasno, bez ikakve primisli o podcjenjivanju osoba koje obavljaju taj posao) uredno miču ne bi li odvezli skupocjenu limuzinu na prostor za parkiranje sa zapadne strane hotela ili ne bi li se autobus parkirao na samu recepciju kako cijenjeni i visokopoštovani turisti ne bi morali napraviti koji korak više. To što je autobus parkiran na pločniku, dakle na javnoj površini koja je namijenjena za kretanje bijede i žgadije koju nazivamo i pješacima, i što su ploče na tom dijelu polomljene i pločnik je grbav i nepouzdan za hodanje – nikome ništa. Da stvar bude zanimljivija, čitavom dužinom su postavljeni stupići, otprilike pola metra od rubnika uz tramvajsku prugu, pa stoga nije jasno da li je namjena stupića (ovaj se puta radi o legiranim stupićima) sprečavanje parkiranja, kako automobila tako i autobusa, na pločniku ispred hotela ili im je pak namjena starijim građanima koji uz pomoć štaka nesigurno idu na terapiju u Mihanovićevu, postaviti izazov prilikom provlačenja između stupića i tramvaja, s rizikom da koji put štaka, a koji put, ne daj vraže, noga sklizne na prugu. Ono što je posebno žalosno je da mr.sc. pročelnik nečega bez kompleksa vrijeđa tuđu pamet i na konkretna i pametna pitanja odgovara u općepoznatom obraćanju vlasti bilo koje razine – maloumnicima. Na pitanje tko je dao nalog za postavljanje stupića, odgovor bi trebao biti Ime i Prezime; ako je pak odluka donesena nakon izrađene stručne prometne studije, opet nam dajte Ime i Pretime da znamo kojeg to prometnog “stručnjaka” više nikad ništa ne treba pitati; ako je pak svrha cijelog posla da Mirko i Slavko d.o.o. nešto zarade, opet nam dajte Ime i Prezime kako bi znali tko stoji iza lopovluka.

  Reply
 • 19.05.2016. at 13:15
  Permalink

  Većina od ovih supića je s razlogom postavljena i služi svrsi, samo ju autor ovog teksta nije prepoznao. U miramarskoj ovi stupići su itekako korisni jer spriječavaju skretanje preko pune duple linije koje se tamo često moglo vidjeti, a time povećavaju sigurnost na istom mjestu. Kod Doma željezničara spriječavaju polukružno preko pune linije koje se tamo isto tako moglo često vidjeti. Na prakingu zeleni val spriječava da se autom zakrči nogostup- isto vrlo korisno, jer sam bio svjedok nebrojeno puta da autom odu skoro do zgrade pa se ne može proći ni pješke, a kamoli mame s kolicima. Zadnja slika i okružen pješački prijelaz isto tako s razlogom jer se na dotičnom mjestu često parkiraju preko pješačkog te time ugrožavaju pječake koji su manje vidljivi pri prelasku.

  Reply
  • 22.05.2016. at 15:52
   Permalink

   Poštovani glup ko stup, već u tekstu sam napomenuo kako je apsurdno potrošiti 106.750 kuna samo kako bi se spriječilo polukružno okretanje na Miramarskoj već da je bolje tamo postaviti kamere pa naplaćivati kazne taj prekršaj. Po toj logici bi svaka puna crta mogla biti “osigurana” stupićima kako bi se priječio ovaj prekršaj, a niti Miramarska niti Dom željezničar nisu proglašeni crnom točkom odnosno mjestom s velikim brojem sudara zbog ove dotične radnje. Kao što možete vidjeti na slikama na zelenom valu su stupići postavljeni na rinzol koji sam po sebi spriječava vozila da “ugroze” kolnik namijenjen pješacima. Naposlijetku, svaki bi se parking i svaki pješački prijelaz mogao ovako okružiti stupićima ne bi li se spriječilo ovakvo ili onakvo parkiranje vozila, ali gdje bismo onda stigli. Ne bi li, kao što sma i naveo u tekstu, bilo pametnije poraditi na broju parkirališnih mjesta ili odgoju vozača, a stupiće postavljati tamo gdje je to zaista potrebno, a ne gdje god se to može? Nije li to preskup sport, preskup način rješavanja krivo parkiranih vozila i što naposlijeku rade prometni redari i pauk?

   Reply
  • 24.05.2016. at 13:07
   Permalink

   Baš krivo za informaciju kod Miramarske… ok spriječavaju da netko skrene na Inu, ali tamo di su najpotrebniji, a to je skretanje prema Gradskom poglavarstvu ih nema. Tako da mogu Miki i company skrenuti tj. da nejdu okolo naokolo… Inače tamo je isto dvostruka crta no svi skreću unutra prema parkingu i poglavarstvu… Svaki dan prolazim ovdje i svaki da skoro neko na…e na zebri zbog toga kaj ti isti kaj skreću rade to u velikoj brzini kako nebi ih pokupili auti iz suprotnog smjera…

   Reply
 • 20.05.2016. at 13:10
  Permalink

  Doduše.. povećanje sigurnosti… kad hitna mora zaobilaziti kolonu automobila ili se provlačiti.. e ne može jer tu je stup !!! Valjda automobili mogu samo “nestati” s ceste….

  Reply
 • 24.05.2016. at 18:23
  Permalink

  Treba provjerit tko je vlasnik firme koja postavlja stupiće, i sve ce bit puno jasnije

  Reply
 • 24.05.2016. at 19:16
  Permalink

  I kolko kostaju ti stupici?

  Reply
 • 25.05.2016. at 18:47
  Permalink

  mnogi od tih stupića su postavljeni tako da kada parkiraš ne možeš otvoriti vrata auta. Jwbali vas stuptuptupići

  Reply
 • 05.07.2016. at 14:44
  Permalink

  Svaki dan vozim gradom i još nisam naišao na stupiće koji imaju smisla…uglavnom ugrožavaju promet i ogranićavaju protočnost….jedina svrha im je PROFIT, a eto, zna se i čiji !!

  Reply
 • 05.07.2016. at 17:14
  Permalink

  Malo ispitajte cijene djecjih igralista sto nicu ko gljive poslije kise diljem grada… Nisam protiv djecjih parkova cak naprotiv, ali cujem da su debelo preplaceni

  Reply
 • Pingback: Zagrebancije LI - Tunel Grič | Ivica Drusany - Fotografije

 • Pingback: Foto: Kao gljive poslije kiše po Biogradu nikli – prometni stupići! - Portal Biograd

 • Pingback: Službena obrazloženja: Na Bundeku stupići “štite” pješake, na Trgu burze znak, a kod Svačićevog trga komad asfalta – Marin Tomaš autoblog

Leave a Reply

Your email address will not be published.