Renault Captur Outdoor Energy dCi 110: Nenametljiv i štedljiv gradski kauboj spreman i za izlete u prirodu

Renaultovo guranje u SUV segment itekako se isplatilo francuskom proizvođaču – upravo je prestigao Ford i postao drugi proizvođač po prodaji na europskom tržištu. A najviše su za to zaslužni upravo SUV-ovi Captur i Kadjar s obzirom da su Renaultu donijeli nove kupce; ta dva modela sada su drugi i treći Renaultovi modeli po prodaji u Europi, odmah iza Clija. Renaultova SUV revolucija počela je upravo s Capturom, neobičnim gradskim crossoverom baziranim na platformi Clija. Pojavio se na tržištu 2013. godine, a simpatično oblikovanom povišenom karoserijom jajastog oblika i modernim dizajnom vrlo se brzo i lako nametnuo kupcima nudeći atraktivniji izgled od Peugeota 2008 i više praktičnosti od Nissan Jukea. Ni danas, nakon tri godine na tržištu Captur nije izgubio svoj šarm, o čemu govore i sami prodajni rezultati, te je usprkos brojnijoj konkurenciji i dalje je riječ o vrlo zanimljivoj ponudi na tržištu. Mene osobno, s obzirom da ga nisam duže vrijeme vozio, ponovno je ugodno iznenadio lakoćom vožnje i praktičnošću. Uz sivo-plavu boju svakako se ne ističe na cesti kao u lansiranoj narančastoj boji, ali i dalje je jedan od zanimljivijih oblika na cestama. No najviše me oduševljavaju njegove odlično pogođene dimenzije – Captur nije mali automobil, osjetno je veći od Clija, a s druge strane nije ni (pre)dugačak pa je njime lako manevrirati u gradskim gužvama i pronaći parkirano mjesta. Podignut je u visinu, a to mu donosi nekoliko bitnih prednosti. Zbog velike udaljenosti podnice od tla s lakoćom svladava rubnjake i gradske rupe, a uz Extended Grip sustav kontrole proklizavanja koji je dio Outdoor opreme opremljen je i za izlete van asfalta, nudi vrlo dobru preglednost bilo u vožnji bilo prilikom parkiranja te najvažnije – ima prostranu i prozračnu kabinu u kojoj će se i viši vozači poput mene vrlo ugodno osjećati. Zbog veće visine u njega je lako ući i izaći što će biti važno starijim osobama, a povišeni, “kombijevski” položaj sjedala olakšava duge vožnje. Sjedala su pritom udobna te u spomenutoj Outdoor opremi presvučena kombinacijom kože i kvalitetnog tekstila.

DSC07237

Nije ugodno samo na prednjim sjedalima – i stražnja klupa nudi izdašnu količinu prostora s obzirom da je pomična. Zbog toga veličina prtljažnika (ima dodatnu policu ispod podnice) varira od izdašnih 455 litara do 377 litara što je i dalje sjajan rezultat, tek koju litru manji od onog u novom Renault Méganeu. A to znači da Captur na put može vrlo komforno povesti četiri nemala putnika i svu njihovu prtljagu. Unutrašnjost je također puna pretinaca od kojih treba istaknuti onaj ispred suvozača koji se izvlači poput ladice, a toliko je velik da u njega stane i laptop. Uz Outdoor paket je i bogato opremljena pa osim kože i umetaka od aluminija i imitacije karbonskih vlakana ima automatsku klimu te R-Link tablet s navigacijom, pomoći pri parkiranju, kameru za vožnju unatrag kao i putno računalo koje na kraju svake vožnje ocjenjuje koliko ste štedljivo vozili. U što boljoj ocjeni vam može pomoći Eco gumb pored ručne kočnice koji ublažava reakcije motora, a odmah iza njega smješten je kružni prekidač Extended Grip sustava. Captur naime, (osim na ruskom tržištu) ima samo prednji pogon, a Extended Grip, koji je Renault isprobao u Scenicu Xmod pred koju godinu, pomaže boljem prianjanju pogonskih kotača na lošim podlogama. Riječ je zapravo o kalibraciji sustava elektronske kontrole proklizavanja koji pored režima uobičajenog načina rada “cesta” ima i opcije “rastresito tlo” i “expert”. U drugom režimu rada prilagođenom podlogama kao što su makadam, blato, snijeg i sl. kontrola proklizavanja dozvoljava povremeno kratkotrajno proklizavanje kotača na uštrb ubrzanja kako bi gume iz svojih utora izbacile višak blata, pijeska, snijeg i sl. koji ih zapuni. Ovaj režim aktivan je do brzine od 40 km/h kada se automatski uključuje standardan način funkcioniranja “cesta”. “Expert” pak isključuje sustav elektronske kontrole pa sami regulirate proklizavanje kotača što će cijeniti svaki zahtjevniji vozač u određenim situacijama. Možda zvuči bespotrebno i banalno, ali sustav zapravo ima smisla za zahtjevnije uvjete vožnje, a par izleta van ceste me iznenadilo koliko je efikasan. Zaista djeluje i neke uzbrdice po travi i makadamu koje u režimu “cesta” nije mogao savladati, uz kontrolirano proklizavanje jest. Naravno, daleko je Captur od terenca, ali uz Extended Grip i dobre Mud&Snow gume te podnicu koja je od tla udaljena 170 mm nije ni za odbaciti.

DSC07377

Mene ipak više oduševljavala bezbrižnost koju Captur vozaču pruža prilikom vožnje gradom, pogotovo kod penjanja na rubnike ili nailaženja na ležeće policajce. Ovjes je udoban s puno hoda pa Captur s lakoćom svladava takve prepreke zbog čega vremenom u vozaču može porasti razina odvažnosti pa i bezobrazluka. Slično je i s motorom. Naime, umjesto verzije s 90 KS, Renault sada u Captur ugrađuje snažniju inačicu 1.5 dCi motora sa 110 KS što je bio i povod za ovaj test. Taj motor odlično se nosio i s nekim puno većim i težim modelima Renault-Nissan alijanse poput Nissan Qasqaija ili Dacije Duster pa me  zanimalo kako će ponašati u tek 1200 kg teškom Capturu. Nije sportaš treba odmah reći, ni po osjećaju ni brzinom, ali za prosječnog vozača će biti više nego dovoljno. Kultni 1.5 dCi turbodizelaš tradicionalno je vrlo tih i miran u radu s izdašnim okretnim momentom na raspolaganju kroz čitav raspon okretaja (260 Nm pri 1750 o/min) pa je snage dovoljno bez obzira na brzinu i stupanj prijenosa. Pritom uz snažniji motor dolazi i mjenjač sa šest stupnjeva čija ručica nosi aluminijsku kuglu na vrhu kao u sportskim automobilima. Vrlo je ugodan za korištenje, a od ovakvog pogonskog sustava najviše profitira potrošnja. Koliko se trudili i bili agresivni prema papučici gasa ovakav Captura neće pretvoriti u rasipnika. Tvornički podaci obećavaju potrošnju manju od 4 l/100 km, a to uopće nije neostvarivo u realnosti naročito na otvorenoj cesti. Tamo sam bez previše pažnje vozio s 4,2 l/100 km, u gradskoj vožnji prosjek mi je bio 5,4 l/100 km dok će autocesta tempom 130 km/h odnijeti deci više. U svakom slučaju testni Captur ima sijaset vrlina koje ga čine itekako zanimljivim urbanim crossoverom, ali i ozbiljnoj alternativi ne samo klasičnim kompaktima nego i (pre)velikim SUV-ovima i ne bi ga trebalo zanemariti.

Motor: dizelski/R4/1461 ccm, Snaga: 110 KS/260 Nm, Dimenzije: 412/178/157 cm, Najveća brzina: 182 km/h, Ubrzanje 0-100 km/h: 11,3 s, Tvornička potrošnja: 3,9 l/100 km, Cijena testnog modela: 159.900 kn

Marin Tomaš

Vaš dežurni oktanoglavac

Leave a Reply

Your email address will not be published.