Držite svjetla upaljena uvijek! Usred dana i usred ljeta…

Od jučer, s prestankom zimskog računanja vremena, prestaje zakonska obaveza držanja upaljenih kratkih svjetala po danu na vozilima. No ja vam savjetujem da zbog znatno veće vidljivost i sigurnosti u vožnji ostavite ili nastavite paliti svjetla i po danu. Zapravo svaki puta kada sjednete u auto, bez obzira na doba dana, godišnje doba, vremensku zonu ili vremenske prilike. Nekad je obaveza paljenja svjetla vrijedila čitavu godinu, a onda je naša Vlada, poznata po tome da je posebno obzirna i pažljiva kada je riječ o novcima svojih građana i naročito ekologiji, ukinula tu obavezu za vrijeme ljetnog računanja vremena (što je samo po sebi idiotarija) tobože zbog štednje goriva i očuvanja okoliša. Jer kao svjetla troše struju, a to znači višu potrošnju goriva, pa je naša obzirna Vlada od svih bezobrazno visokih poreza, nameta i harača kojima tlači vozače eto pomogla kućni budžet ovim velikodušnim potezom. Pritom se nitko nije zapitao niti objavio koliko je to zapravo ušteda? Možda zato što je toliko mizerna da ju je praktički nemoguće izračunati. Nekoliko je studija napravljeno na ovu temu i stručnjaci su jedva izračunali da upaljena kratka svjetla povećavaju potrošnju goriva za 0,5 do najviše 2%. Toliko goriva koliko potroše svjetla u cijelom danu potrošite ako zaturirate automobil na semaforu ili stisnete gas u nadi da ćete proći na zeleno, ali ipak morate stati na semaforu. Zanemarivo malo! Eto toliko je Vlada ovim potezom uštedjela.

svjelta-3

A ono što je pak drastično povećala, a njen je osnovni zadatak smanjiti, je sigurnost na cestama. Vjerojatno ste se i iz vlastitog iskustva uvjerili koliko je automobil vidljiviji s upaljenim svjetlima čak i usred dana čak i ako je on potpuno sunčan sa savršenom vidljivošću. Naročito ako je automobil sive ili tamne boje, koje su pak najomiljenije boje među kupcima pa je takvih automobila najviše na cestama. Brojna Europska istraživanja pokazala su da upaljena svjetla na automobilima danju znatno povećavaju njihovu vidljivost a samim time smanjuju mogućnost nesreća. Prema proračunima onih s teškim posljedicama za 20%, a nesreća sa smrtnim slučajevima do čak 25%. Mogućnost naleta na pješaka koji će rezultirati smrću pak, smanjuje se za čak 28% ako su pješaci u mogućnosti primijetiti nadolazeće vozilo ranije jer ima upaljena svjetla danju. Ne ugrađuju danas bez razloga baš svi proizvođači – koji gledaju na svaki cent koji mogu uštedjeti – na nove modele dnevna svjetla i nisu bez razloga motociklisti izuzeti iz ove zakonske “olakšice” i moraju uvijek imati upaljena dnevna svjetla kako bi ih se lakše uočilo. Što bi rekla moja pokojna baka, ako Boga znate, ostavite svjetla upaljena…

Marin Tomaš

Vaš dežurni oktanoglavac

3 thoughts on “Držite svjetla upaljena uvijek! Usred dana i usred ljeta…

 • 05.07.2016. at 00:18
  Permalink

  Poštovani,
  Neznam da li vam je poznato ali neke od zemalja primjerice Austrija ukinule su obavezu paljenja svjetala danju po gradu dok je ostala obaveza paljenja svjetala samo na autoputu.Nije baš ušteda zanemariva kad se zbroje sva vozila sa upaljenim svjetlima..kako kažete 0.5% veća potrošnja goriva.Vozila starije proizvodnje ne trpe zbog elektrike rađene iz 80 tih i 90tih godina cijelodnevno upaljeno svjetlo pa zbog toga njihove lampe i pojedini dijelovi instalacija češće pregaraju.Naravno zarađuju time proizvođači žarulja,akumulatora i autoelektričari te naša revna policija koja jedva čeka da te odere za 300kn.
  S obzirom na povećanje nezgoda te broj ozlijeđenih i poginulih u prometu,smatram tu mjeru potpunim promašajem i porezom na budale a iskreno osoba koja po dnevnom svjetlu na 200-300m ne opazi vozilo sa pogašenim svjetlima je zreo za liječnički pregled vida i psihomotoričkih sposobnosti…toliko o tome.

  Reply
 • 05.07.2016. at 14:57
  Permalink

  Ta je tema s prilično li – la ishodom. Međutim, problem je u tupim vozačima koji su uredbu shvatili doslovno pa u ljetnom periodu ne pale svjetla ni za najgore kišurine i polumraka oblačnog dana….jer je taj dio godine !?!

  Reply
 • 05.07.2016. at 15:03
  Permalink

  Marine, ako smijem predložiti temu koja me muči već dugo i sve više: pješaci i zebra !
  Mediji, radio uglavnom, uporno i bezuvjetno tupe o prednosti pješaka, a čak i u zakonu piše o obavezi pješaka i vozača posebno !
  Pješak je postao (i na cesti !?!) zaštićen kao trudna medvjedica pa ispada da je lakše meni kao vozaču zaustaviti 1,5 tona željeza nego njemu zastati u koraku na tren !??! Pretvorilo se u teror pješaka na vozačima…ili ja krivo vidim stvari ?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.