In the news: O Trumpovoj novoj limuzini i vanity pločicama, Nici Rosbergu, Teslinom Autopilotu i lojalnosti Hrvata Mazdi

Kao što sam napomenuo i prvi put kad sam pisao “vijesti”, ne namjeravam se na ovom blogu baviti klasičnim vijestima, naročito ne novim modelima automobila – za to ima i previše web sajtova – ali dogodilo se nekoliko “drukčijih” zanimljivosti u svijetu automobila na koje bi htio skrenuti pažnju. Svi znate da se Donald Trump inaugurirao (Bože, kakva riječ!). Znate i kako je to prošlo, jeli poljubio Melaniju ili nije, jel’ prijetio ili nije, ali vjerojatno niste znali da vozila američke tajne službe koja se koriste za vrijeme ceremonije inaugurancije, pardon inauguracije, tada nose posebne registarske pločice kao i da ih je Trump u posljednji tren ipak prigrlio, ali i dao izmijeniti njihov sadržaj. Naime, takve se ceremonijalne registarske pločice koriste još od inauguracijske parade Herberta Hoovera 1929. godine i posebna su kolekcionarska poslastica, a Trump je isprva odbio njihovo korištenje. Po svemu kontroverzan, trebao je biti prvi predsjednik koji će prekinuti ovu tradiciju na užas male, ali izrazito zagrižene skupine kolekcionara jedinstvenih registarskih pločica. No ipak je, u svom stilu, u posljednji tren odlučio da vozila za vrijeme ceremonije nose posebne pločice no umjesto da na njima piše “TRUMP” kako je originalno bilo zamišljeno, nosile su oznaku “1”. Nije poznato koliko ih je izdano, niti da li će biti podijeljene kao dar nove administracije ili će se naći i u prodaji. Inače, Trump će se još neko vrijeme voziti u Obaminoj predsjedničkoj limuzini s obzirom da je nova predsjednička utvrda na kotačima prikladno nazvan The Beast još u fazi razvoja i testiranja. Kada bude gotov, novi će Cadillacov predsjednički model zamijeniti flotu od desetak limuzina koje je od 2009. koristila Obamina administracija, a imat će identičnu 2+3+2 konfiguraciju sjedala u putničkoj kabini. Novu predsjedničku limuzinu koja je bazirana na platformi Escaladea, pokreće Duramax dizelaš s obzirom da su dizelski motori sigurniji (manje zapaljivo gorivo) i imaju veći okretni moment potreban da se pokrene nekoliko tona visokotopornog balističkog čelika i neprobojnog stakla od koje je sačinjena. The Beast će, osim najvišeg stupnja balističke zaštite, voziti na run-flat gumama od kevlara, imati zaseban spremnik kisika u slučaju napada kemijskim oružjem, sustav ultrazvučnih sirena i topova sa suzavcem, spremnik goriva koji se sam zabrtvljuje u slučaju proboja i automatsko gašenje požara. Btw, ne znam jeste li znali da – premda su američki auti generalno  izrazito spori, naročito u usporedbi s europskim – rijetko koja američka predsjednička limuzina može potegnuti više od 110 km/h!

 

Musku i Tesli progledali kroz prste…

Kad smo već kod automobila koji sami nešto rade, pa makar to bila zaštita čovjeka kao što je Donald Trump, američka agencija za sigurnost na cestama NHTSA oslobodila je Teslu krivnje zbog smrti Joshua Browna koji je poginuo sredinom svibnja oslanjajući se na Autopilot svog automobila tijekom vožnje autocestom. Kao što sam tada pisao, 40-godišnji bivši marinac toliko je bio zaljubljen u svoju Teslu Model S da se potpuno prepustio automatskom upravljanju automobila i time čak i hvalio na svom Youtube kanalu premda je Teslin Autopilot sustav samostalne vožnje još uvijek u eksperimentalnoj fazi i kao takav zahtijeva stalni nadzor vozača. Sve dok ga u jednoj vožnji, navodno dok je gledao Herry Pottera, automobil nije usmrtio zabivši se u tegljač s prikolicom i 18 kotača koji se prepriječio na cesti. Nakon 6-mjesečne istrage, NHTSA je zaključila da je Brown koristio Autopilot, ali da sustav automatskog kočenja u slučaju nesreće AEB nije upozorio vozača na opasnost niti se aktivirao kako bi spriječio sudar. Agencija je također zaključila da Brown nije sam pokušao izbjeći sudar skretanjem ili kočenjem, a da Autopilot zahtjeva stalni nadzor od strane vozača. Ono što je sumnjičavo, je da su stručnjaci NHTSA zaključili da sustav automatskog kočenja u slučaju opasnosti “nije dizajniran ta pouzdano djeluje u svim situacijama, kao što je kada se vozilo prepriječi na putu”(?!). Vele da je AEB sustav tu da “pomogne”, da “ima svojih ograničenja” i “neće svaki puta detektirati prijetnju ili osigurati upozorenje odnosno automatsko kočenje dovoljno rano da se izbjegne sudar”. Eto, tako da znate da to što plaćate i u drugim automobilima ne mora uvijek raditi…

 

Život je više od vožnje u krug

Vječni šef Formule 1 Bernie Ecclestone nakon 40 godina vladavine, čini se, ipak prepušta Veliki cirkus nakon što mu novi vlasnici Liberty Media, koji žele na svoj način voditi prvenstvo najbržih automobila na svijetu, ponudili da ostane “doživotni predsjednik” Formule 1. Isprva se činilo da novi vlasnici žele iskoristiti ogromno znanje i iskustvo 86-godišnjeg Ecclestonea i zadržati ga na čelnoj poziciji, ali sada je jasno da je uklanjanje Ecclestonea dio njihovog plana da revolucionariziraju Formulu 1. Između ostalog, Libery Media Group najavila je mogućnost da timovi kupe svoje udjele u sportu, povećanje broja utrka u sezoni sa sadašnjih 21, a namjera im je da svaku utrku učine spektaklom na razini američkog Super Bowla kako bi privukli nove sponzore. I to dok još odjekuje neočekivani odlazak aktualnog prvaka Nice Rosberga. Slavni vozač je naime, iznenadio svijet dva puta u manje od pet dana krajem prošle godine. Prvo kada je prvi puta u životu osvojio naslov svjetskog prvaka na Velikoj nagradi Abu Dhabija 27. studenog, a onda odmah 2. prosinca kada je kao iz vedra neba izjavio da se povlači iz Formule 1. U nedavnom vrlo iskrenom intervjuu simpatični Rosberg pojasnio je svoje razloge: “Prvo, da bi se natjecali na najvišem nivou potreban je zaista 110-postotni fokus i nema mjesta za baš nikakve kompromise, barem na način kako sam ja to radio. Sve ostalo mora biti sekundarno, a to znači i moja obitelj. A ja imam jedno i pol godišnju kćer i smatram da život može ponuditi više od vožnje u krugovima. Od kad sam imao 10 godina za vrijeme sezone cijeli su mi život planirali drugi ljudi, a sada želim imati svoju slobodu”, rekao je Rosberg.

 

Dok jednom ne svane, drugom…

Ne znam što se točno događa u BMW-u, ali dizajneri bježe kao da brod tone. BMW-ov šef dizajna Karim Habibi (46), koji je došao u BMW ’98 i bio zadužen za cjelokupni dizajn branda od 2012, navodno odlazi iz BMW-a. I ne zna se kamo. Problem je što to “izvršni odbor” BMW-ovog dizajna ostavlja praznim jer su prošle godine BMW napustili i šef dizajna BMW-ovog novog električnog i branda kao i Minija Anders Warming i Benoit Jacob kojima su bolje uvjete ponudili kineski proizvođači. To znači da je pod šefom dizajna grupe Adriana van Hooydonka ostao još samo šef dizajna Rolls-Roycea Giles Taylor. I dok vrh BMW-a ima problema s dizajnerima, Mazdi u Hrvatskoj ide jako dobro. Ne samo u dizajnu, nego i u prodaji. Već predstavljena dorađena trojka toliko dobro izgleda da su dizajnerski promijenili tek detalje, ali zato je sad napokon u ponudi 1.5 CD105 tj. “mali dizelski” motor kakvi u ovoj klasi čine 60% prodaje. To će biti dodatni poticaj rastu prodaje jer je Mazda u odnosu na 2016. je zabilježila rast od 18,6% iako nije participirala u glavnim generatorima rasta prodaje kao što su rent-a-carovi na domaćem tržištu. Ukupno je hrvatsko tržište prošle godine zabilježilo porast novih registracija od 23,4%, a direktorica Mazde Hrvatska Renata Jagetić očekuje blaži rast domaćeg tržišta i u ovoj godini. I to usprkos novom načinu obračuna i trošarina i ranoj najavi ponovne mogućnosti odbitka dijela PDV-a za pravne osobe u 2018., što oboje nije stimulativno, smatra. Zanimljivo je i da je Mazda serijom akcija poput pomoći na cesti i za vlasnike starijih vozila, interaktivnom prijemu stranaka ili digitalnoj servisnoj evidenciji na području cijele Europe uvelike vratila vlasnike starih vozila u svoje servise pa su sada vlasnici Mazdinih vozila u Hrvatskoj najlojalniji u Europi!

Marin Tomaš

Vaš dežurni oktanoglavac

Leave a Reply

Your email address will not be published.