Mazda6 Wagon CD175 AWD Revolution Top: Karavan koji ima sve što Mazda trenutno može ponuditi

Pred vama je Mazdina perjanica, najreprezentativniji model japanskog proizvođača opremljen najbogatijim paketom opreme, najsnažnijim dizleskim motorom te novim pogonom na sva četiri kotača. Pa još i karavan! Ukratko, najbolje što Mazda trenutno nudi na hrvatskom tržištu. I više nego dovoljno da konkurenciji zada itekako puno glavobolje. Mazda naime, unatrag par godina oštro i jasno napada premium brandove, a na tom putu su vrlo ustrajani i uspješni – njihovi automobili ne samo da izgledaju vrlo moderno i da postavljaju nove dizajnerske trendove, već djeluju vrlo elegantno i skupo, a tradicionalno visoka kvaliteta izrade sada je u svim modelima vidljiva okom i sasvim opipljiva rukom. Naročito u najvećem modelu, popularnoj šestici, čiji interijer u testnom modelu mami kombinacijom mekane crne kože na upravljaču i ručici mjenjača te bijele kože na kokpitu i vratima koja je na sjedalima perforirana, ali i aluminijskim umetcima i kvalitetnom, gumiranom plastikom. Kombinacija koja izgleda sjajno, a tako djeluje svakim novim dodirom. Interijer je to kojem se malo što može zamjeriti, osim možda, u ovim vrućim ljetnim mjesecima, činjenice da kožna sjedala nisu i hlađena, no u svakom slučaju spada u sam vrh klase; dizjanom, opremljenošću i kvalitetom sasvim je usporediv s Audijevim interijerima koji se već dugo smatraju banchmarkom. A uz to je izuzetno bogato opremljen: grijana, električno pokretana kožna sjedala, automatski dvozonski klima-uređaj, električni krovni otvor, head-up zaslon, samozatamnjujući unutarnji retrovizor, HMI komander sa 7-inčnim zaslonom osjetljvim na dodir, navigacija, Boseov audio sustav s DAB radijem, Bluetoothom i 11 zvučnika… A tu je i cijela paleta sigurnosnih sustava poput potpuno automatskih LED farova čija duga svjetla ne zasljepljuju vozila ususret, radarskog tempomata, video nadzora mrtvog kuta, upozorenja na bočni promet straga, zadržavanja vozila u voznom traku ili automatskog kočenja u slučaju opasnosti u gradskoj vožnji.

IMG_3651

Zbilja izdašno pa ne čudi što se cijena testne šestice popela na 364.000 kuna. No ono što me najviše zanimalo jesu li sva ta silna oprema, povećan prtljažnik, stalni pogon na sve kotače i automatski mjenjač pretvorili ono što je u startu bila sjajna vozačka limuzina u dosadan karavan poput njemačke konkurencije kojoj ovakva Mazda6 želi preoteti kupce? Već nakon prvih kilometara, a naročito nakon pomnog testa, moji su strahovi odganati – Mazdin Zoom-Zoom duh sretno živi i u ovom obiteljskom karavnu. Očito je to već po vrlo preciznom i brzom upravljaču kojim je i veliki karavan moguće vrlo pedantno voditi kroz zavoje, a da pritom ne opterećuje vozača. Pa onda i po ovjesu, koji usprkos udobnosti kojom upija neravnine vrlo samouvjereno drži poveću karoseriju pod kontrolom u zavojima. Pritom, ovo “poveću” ipak treba uzeti s rezervom. Naime, iako vizulano djeluje veliko, u Wagon inačici Mazda6 je zapravo kraća od limuzine! I ne samo to, nego ima i 8 cm kraći međuosoviski razmak što ju zapravo čini okretnijom od limuzine. No manji međuosovinski razmak ne znači i manje mjesta. Wagon u odnosu na Sedan nudi u osnovi 42 litre veći prtljažni prostor (koji je lako dostupan zahvaljujući ravnom podu i širokim vratima), a i mjesta je na stražnjoj klupi podjednako jer je kod karavana stražnja klupa povišena. Preklapanjem stražnje klupe pak, u Mazdu6 Wagon stane 1648 litara odnosno 670 kilograma od čega 100 kilograma na krovnim nosačima (serijska oprema).

IMG_3774

No i s ukupnom masom od preko 2,1 tone Mazdin se 2.2-litreni CDI ugrađen u testni model nosi bez problema. Ne samo zato što je ovdje riječ o snažnijoj inačici sa 175 KS već i zbog izdašnog okretnog momenta od 420 Nm pri 2000 o/min. Poznati Mazdin dizelaš common-rail turbodizelaš uvjerljiv je u svakom trenutku i ne zazire od visokih okretaja, a ovdje je spojen na automatski mjenjač SkyActiv sa šest stupnjeva i supermoderni pogon na sva četiri kotača AWD koji je primajući informacije od čak 27 senzora u stanju predosjetiti i unaprijed preusmjeriti moment na određene kotače kako uopće ne bi došlo do proklizavanja. Mjenjač je prilično brz i uglađen u izmjenama, a naročito mi se sviđa taj Mazdin sportski duh – ako pritisnete jače gas prilikom pretjecanja primjerice, mjenjač se nakon manevra zadrži još neko vrijeme u niže stupnju u iščekivanju nastavka brže vožnje. Ako se to ne dogodi (gotovo razočarano, čini mi se) će dodati stupanj, dva i umiriti motor na niskim okretajima. Iako klasični automatski mjenjač i stalni 4×4 pogon rade vrlo uglađeno i sasvim neupadljivo te uvelike povećavaju komfor vožnje oba povećavaju i otpore što se ponajviše očituje u potrošnji, ali i na performansama. Test sam tako završio s prosjekom od 8,8 l/100 km, a iako je maksimalnom brzinom od 209 km/h i ubrzanjem s mjesta do 100 km/h za 9,1 sekundu ovakva Mazda6 Wagon sasvim brza, u oči upada da je isti model s ručnim mjenačem i prednjim pogonom brži više od sekude, a sedan još i malo više. Komfor se uvijek plaća, na ovaj ili onaj način, pa kome je do jurnjave neka odabere jednostavniji pogonski sklop. No tko jednom proba blagodati i svu bezbrižnost koje nudi Mazdina automatika i inteligentni AWD bez obzira kakvi su uvjeti na cesti, teško će tome odoljeti.

Motor: dizelski/R4/2191 ccm, Snaga: 175 KS/420 Nm, Dimenzije: 480,5/184/147,5 cm, Najveća brzina: 209 km/h, Ubrzanje 0-100 km/h: 9,1 s, Tvornička potrošnja: 5,4 l/100 km, Cijena testnog modela: 364.000 kn

Marin Tomaš

Vaš dežurni oktanoglavac

One thought on “Mazda6 Wagon CD175 AWD Revolution Top: Karavan koji ima sve što Mazda trenutno može ponuditi

Leave a Reply

Your email address will not be published.