Novi VW Tiguan: Dorađen, bogato opremljen i s dobro pogođenom cijenom mogao bi dobro potresti tržište

Novi Tiguan je trenutno najiščekivaniji Volkswagenov model, a i četvrti model po prodaji najprodavanije marke u Hrvatskoj. I nije najiščekivaniji bez razloga – osim što dovodi neke novitete u klasu koji nitko drugi ne nudi, nastupa s takvom opremom i cijenom da ima sve adute pokoriti ovaj najbrže rastući i najatraktivniji segment. Stoga mi je čast da je to prvi automobil na čijem sam predstavljaju sudjelovao kao bloger jer bi novi Tiguan zaista mogao napraviti dar-mar na tržištu. Novi je model naime, postavljen na MQB platformi koja donosi uštedu na težini od 50 kg, a zbog nje je duži i širi, ali i niži od starog modela. Novi Tiguan ujedno označava i početak velike Volkswagenove ofenzive u SUV klasi u slijedeće četiri godine, a njemačka će tvrtka uskoro predstaviti još dva manja modela. Dizajn je, očekivano za Volkswagen, dorađen s mjerom, ali automobil vizualno djeluje puno oštrije i odlučnije od starog. I dalje postoje dvije verzije (on i off-road) koje razlikuje izgled prednjeg kraja i napadni kut koji iznosi 25,6 ° umjesto 18,3 ° kod on-road verzije. Pogon je na prednje ili sva četiri kotača, a Tiguan je prvi Volkswagenov model koji donosi 4Motion s Active Control funkcijom s četiri odnosno pet različitih režima ovisno o podlozi kojom se vozilo kreče. U ponudi je trenutno šest od ukupno osam motora raspona snage od 115 KS do 240 KS. Najjači benzinski 220 KS) i najsnažniji dizelski motor (240 KS) moći će se naručiti kroz nekoliko tjedana dok je DSG mjenjač̌ s dvije spojke te šest ili sedam stupnjeva dio standardne opreme na svim modelima s izlaznom snagom od 180 KS i većom.

5T8C3206

Kao i vanjština i unutrašnjost je tek suptilno promijenjena, ali materijali su kvalitetniji, a izolacija od buke bolja. No ono što najviše veseli je bogata oprema o starta pa je novi Tiguan trenutno serijski najbogatije opremljen model u Volkswagenovoj ponudi. Standardno vozi na 17-inčnim kotačima, ima svjetla za maglu sprijeda i LED svjetla straga, krovne nosače, trozonski klima-uređaj, putno računalo, kožni upravljač, start/stop, audio sustav s USB priključkom… Uz to, svaki Tiguan serijski je opremljen sustavima elektronske sigurnosti Front Assist sa City funkcijom automatsko kočenja u nuždi te sustavom prepoznavanja pješaka kao i Lane Assist sustav nadzora napuštanja voznog traka. Osim uzorne prostranosti (straga komotno sjednu tri odrasla) Tiguan jedini u klasi nudi pomičnu stražnju klupu (18 cm po dužini) s podešavanjem nagiba naslona, a volumen prtljažnika narastao je za 40 litara u odnosu na stari model. Tako sada nudi 510 litara odnosno 615 litara kada je stražnja klupa u prednjem položaju.

5T8C3543

Na središnjoj konzoli je veliki zaslon osjetljiv na dodir, a umjesto instrumente ploče može biti ugrađen ogromni 12,3-inčni TFT zaslon rezolucije 1440×540 piksela s 2D ili 3d prikazom, a novi Tiguan nudi i opciju head-up zaslona. Možete ga povezati s vašim pametnim telefonom putem MirrorLinka, AndroidAuta ili CarPlaya, a ako je vozilo povezano na Internet – bilo preko smartphoena bilo preko SIM kartice umetnute u vozilo ili Volkswagenovog internet USB sticka – možete u svom vozilu imati online informacije o prometu, parkingu, vijesti, vrijeme, Google Earth i Google Stret View i sl. Novi Tiguan automatski odašilje i poziv u nuždi u slučaju sudara koji uključuje obavijest trenutnoj lokaciji, detaljne informacije o vozilu i vlasniku te okolnosti koje su prethodile sudaru. U naprednijoj verziji isti sustav možete koristiti kako bi daljnski putem svom telefona dobivati status o vozilu, podatke o vožnji (primjerice da li je vaš sin kojem ste posudili automobil u nekom trenutku prekoračio dopuštenu brzinu) ili daljinski uključiti grijanje vozila, a automobil je i sam u vezi sa servisom čiji će vas djelatnici sami zvati ukoliko je došlo do kakve greške u radu ili treba obaviti redoviti pregled.

5T8C3218

Motori su od prije poznati, a imao sam priliku isprobati 2.0-litreni TDI sa 150 KS. Nije najtiši na tržištu, ali je izvrsna mjera za olakšani Tiguan te je u kombinaciji s 7-stupanjskim DSG-om vrlo uvjerljiv bilo na zavojima Jadranska magistrale bilo na planinskim cestama u zaleđu Crikvenice gdje sam ga imao prilike isprobati. Ok, ovaj što sam ga vozio bio je u rangu 250+ tisuća kuna , no ono što je najzanimljivije je što novi Tiguan generalno gledajući nastupa s izvrsno pogođenom cijenom. Naime, početni model sa 1.4 TSI motorom od 125 KS i bogatom serijskom opremom stoji 182.700 kuna dok osnovni dizelski model s 2.0 TDI-jem od 115 KS kreće na 188.900 kuna. Dovoljno da se konkurencija poput Nissan Qashaija, Renault Kadjara, Mazde CX-5, Toyote RAV4, Hyundaija Tuscona, Kije Sportage i sl. ozbiljno zabrine. I to s pravom.

Marin Tomaš

Vaš dežurni oktanoglavac

One thought on “Novi VW Tiguan: Dorađen, bogato opremljen i s dobro pogođenom cijenom mogao bi dobro potresti tržište

 • 18.05.2017. at 14:36
  Permalink

  I must say it was hard to find your page in google.
  You write awesome posts but you should rank your website higher in search engines.
  If you don’t know 2017 seo techniues search on youtube:
  how to rank a website Marcel’s way

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.