Prva kolektivna tužba protiv Tesle: Enhanced Autopilot je opasno nepouzdan poluskuhani nepredvidljivi software

Kako me oduvijek zanimalo ono što je novo i aktulano, novi trendovi i naročito nove tehnologije, tako i od početka ovog bloga s zanimanjem pratim autonomna vozila. Počevši od Googleovog automobila pa do prvog sudara pod kontrolom Teslinog Autopilota koji je rezultirao smrću bivšeg američkog marinca i zaljubljenika u Teslu Joshue Browna. Čak sam se bavio i moralno etičkim začkoljicama s kojima će se morati suočiti samoupravljajući automobili. Samovozeći automobili svakako su budućnost, no smatram da upravo zato treba upozoriti na njihove mane i manjkavosti kako bi njihov razvoj prošao sa što manje žrtava. Zato me posebno smeta činjenica što Elon Musk testira sustav Autopilot u svojim automobilima u javnosti, koristeći svoje kupce doslovno kao žive zamorce koji za njega skupljaju podatke potrebne za razvoj, ali pritom dovodeći sebe, a i druge sudionike u opasnost. Jer nazvati nešto Autopilotom i dati ga ljudima na slobodno korištenje uz small print da to ipak nije automatski pilot i da bi čovjek ipak stalno trebao paziti je neodgovorno i opasno. Sigurno će biti lakovjernih i neopreznih vozača koji će se usprkos upozorenju u potpunosti osloniti na sustav – to je jednostavno u ljudskoj prirodi, inače ne bi imali problema ni s drogama, oružjem i sl. Dodatni je problem što druge, ni krive ni dužne sudionike u prometu također dovodi u opasnost. Napokon, već je zabilježeno više slučajeva u kojima je Teslin Autopilot doveo ne samo do sudara, već do pogibelji vozača.

Kao valjda jedini odgovorni narod na ovoj planeti, dosad su na to jedino reagirali Nijemci, koji, usprkos svojoj veličini, imaju uzornu prometnu statistiku. Njihov ministar prometa Alexander Dobrindt poslao je svim vlasnicima Tesli u Njemačkoj pismo u kojem ih upozorava da Teslin Autopilot nije namijenjen vožnji bez nadzora te da su u svakom trenutku odgovorni za ponašanje svog automobila. No ne samo to, poslao je i pismo izravno Elonu Musku u kojem ga je molio da prestane reklamirati sustav pod imenom Autopilot jer takav naziv lažno navodi ljude da vjeruju da automobil može potpuno samostalno upravljati. A sve bezobzirniji Musk, ne samo da nije promijenio ime, nego je novu verziju sustava nazvao – Enhanced Autopilot. E pa sada je taj Enhanced Autopilot predmetom zajedničke tužbe grupe u ime čak 47.000 vlasnika Modela S i X. U kolektivnoj tužbi koju je pred sud u Kaliforniji podnjela odvjetnička tvrtka Hagens Berman, ista ona koja je vodila tužbu protiv Volkswagena zbog zloupotrebe softwarea za kontrolu emisije štetnih plinova, stoji kako “software koji samostalno upravlja automobilom funkcionira nepravilno i nepredvidivo”. Kao i da vlasnici Tesli nisu nimalo sretni što su postali “beta testeri poluskuhanog softwarea koji Tesline automobile čini opasnim”.

Hagens Berman tvrde da je “parcijalna tehnologija Autopilota reklamirana kao sigurna i stress-free, a umjesto toga je neupotrebljiva i dokazivo opasna”. Steve Berman, vodeći partner u tom odvjetničkom uredu, izjavio je da su “kupci dobili automobile bez standardnih sigurnosnih poboljšanja kakve posjeduju automobili koji koštaju upola manje od Tesle te navodno poboljšani Autopilot koji se ponaša opasno i krajnje nepredvidljivo”. Enhanced Autopilot, koji Tesla naplaćuje 5000 dolara, trebao je ponuditi upozorenje o nenamjernom izlasku iz voznog traka, automatsko upravljanje, automatske izmjene prometnih trakova, automatsko parkiranje i isparkiravanje, upozorenje za frontalni sudar i adaptivni tempomat. No sva obećana poboljšanja nisu stigla kako je planirano, a umjesto toga vlasnici su dobili opasno nepouzdan tempomat i tek djelomično efikasno upozorenje o frontalnom sudaru kojem nedostaje automatsko kočenje u slučaju opasnosti kakvo danas ima svaki malo bolje opremljeni automobil srednje klase.

Marin Tomaš

Vaš dežurni oktanoglavac

Leave a Reply

Your email address will not be published.