Novi VW Tiguan: Dorađen, bogato opremljen i s dobro pogođenom cijenom mogao bi dobro potresti tržište

Novi Tiguan je trenutno najiščekivaniji Volkswagenov model, a i četvrti model po prodaji najprodavanije marke u Hrvatskoj. I nije najiščekivaniji bez razloga – osim što dovodi neke novitete u klasu koji nitko drugi ne nudi, nastupa s takvom opremom i cijenom da ima sve adute pokoriti ovaj najbrže rastući i najatraktivniji segment. Stoga mi je čast da je to prvi automobil na čijem sam predstavljaju sudjelovao kao bloger jer bi novi Tiguan zaista mogao napraviti dar-mar na tržištu. Novi je model naime, postavljen na MQB platformi koja donosi uštedu na težini od 50 kg, a zbog nje je duži i širi, ali i niži od starog modela. Novi Tiguan ujedno označava i početak velike Volkswagenove ofenzive u SUV klasi u slijedeće četiri godine, a njemačka će tvrtka uskoro predstaviti još dva manja modela. Dizajn je, očekivano za Volkswagen, dorađen s mjerom, ali automobil vizualno djeluje puno oštrije i odlučnije od starog. I dalje postoje dvije verzije (on i off-road) koje razlikuje izgled prednjeg kraja i napadni kut koji iznosi 25,6 ° umjesto 18,3 ° kod on-road verzije. Pogon je na prednje ili sva četiri kotača, a Tiguan je prvi Volkswagenov model koji donosi 4Motion s Active Control funkcijom s četiri odnosno pet različitih režima ovisno o podlozi kojom se vozilo kreče. U ponudi je trenutno šest od ukupno osam motora raspona snage od 115 KS do 240 KS. Najjači benzinski 220 KS) i najsnažniji dizelski motor (240 KS) moći će se naručiti kroz nekoliko tjedana dok je DSG mjenjač̌ s dvije spojke te šest ili sedam stupnjeva dio standardne opreme na svim modelima s izlaznom snagom od 180 KS i većom.

5T8C3206

Kao i vanjština i unutrašnjost je tek suptilno promijenjena, ali materijali su kvalitetniji, a izolacija od buke bolja. No ono što najviše veseli je bogata oprema o starta pa je novi Tiguan trenutno serijski najbogatije opremljen model u Volkswagenovoj ponudi. Standardno vozi na 17-inčnim kotačima, ima svjetla za maglu sprijeda i LED svjetla straga, krovne nosače, trozonski klima-uređaj, putno računalo, kožni upravljač, start/stop, audio sustav s USB priključkom… Uz to, svaki Tiguan serijski je opremljen sustavima elektronske sigurnosti Front Assist sa City funkcijom automatsko kočenja u nuždi te sustavom prepoznavanja pješaka kao i Lane Assist sustav nadzora napuštanja voznog traka. Osim uzorne prostranosti (straga komotno sjednu tri odrasla) Tiguan jedini u klasi nudi pomičnu stražnju klupu (18 cm po dužini) s podešavanjem nagiba naslona, a volumen prtljažnika narastao je za 40 litara u odnosu na stari model. Tako sada nudi 510 litara odnosno 615 litara kada je stražnja klupa u prednjem položaju.

5T8C3543

Na središnjoj konzoli je veliki zaslon osjetljiv na dodir, a umjesto instrumente ploče može biti ugrađen ogromni 12,3-inčni TFT zaslon rezolucije 1440×540 piksela s 2D ili 3d prikazom, a novi Tiguan nudi i opciju head-up zaslona. Možete ga povezati s vašim pametnim telefonom putem MirrorLinka, AndroidAuta ili CarPlaya, a ako je vozilo povezano na Internet – bilo preko smartphoena bilo preko SIM kartice umetnute u vozilo ili Volkswagenovog internet USB sticka – možete u svom vozilu imati online informacije o prometu, parkingu, vijesti, vrijeme, Google Earth i Google Stret View i sl. Novi Tiguan automatski odašilje i poziv u nuždi u slučaju sudara koji uključuje obavijest trenutnoj lokaciji, detaljne informacije o vozilu i vlasniku te okolnosti koje su prethodile sudaru. U naprednijoj verziji isti sustav možete koristiti kako bi daljnski putem svom telefona dobivati status o vozilu, podatke o vožnji (primjerice da li je vaš sin kojem ste posudili automobil u nekom trenutku prekoračio dopuštenu brzinu) ili daljinski uključiti grijanje vozila, a automobil je i sam u vezi sa servisom čiji će vas djelatnici sami zvati ukoliko je došlo do kakve greške u radu ili treba obaviti redoviti pregled.

5T8C3218

Motori su od prije poznati, a imao sam priliku isprobati 2.0-litreni TDI sa 150 KS. Nije najtiši na tržištu, ali je izvrsna mjera za olakšani Tiguan te je u kombinaciji s 7-stupanjskim DSG-om vrlo uvjerljiv bilo na zavojima Jadranska magistrale bilo na planinskim cestama u zaleđu Crikvenice gdje sam ga imao prilike isprobati. Ok, ovaj što sam ga vozio bio je u rangu 250+ tisuća kuna , no ono što je najzanimljivije je što novi Tiguan generalno gledajući nastupa s izvrsno pogođenom cijenom. Naime, početni model sa 1.4 TSI motorom od 125 KS i bogatom serijskom opremom stoji 182.700 kuna dok osnovni dizelski model s 2.0 TDI-jem od 115 KS kreće na 188.900 kuna. Dovoljno da se konkurencija poput Nissan Qashaija, Renault Kadjara, Mazde CX-5, Toyote RAV4, Hyundaija Tuscona, Kije Sportage i sl. ozbiljno zabrine. I to s pravom.

Marin Tomaš

Vaš dežurni oktanoglavac

Leave a Reply

Your email address will not be published.