Top Gear: Chris Evans ili Matt LeBlanc napuštaju show? Možda najbolje obojica…

Čini se da Velikoj Britaniji trenutno nedostaje stabilnosti na svim poljima. Osim što je zemlja donijela odluku da izlazi iz EU, tek smo se navikli na novi Top Gear, a i on se izgleda raspada. Prema glasinama, napetost i netrpeljivost između dva glavna voditelja Chrisa Evansa i Matta LeBlanca narasla je do usijanja. Očito je to i u samoj emisiji – njihovo unakrsno vođenje u studiju i dalje se doima usiljeno i forsirano i malo je za reći da između dva glavna voditelja nema nikakve “kemije”. A to je ono što je trio Clarkson-Hammond-May činilo toliko uspješnim. Po hodnicima BBC-a priča se da je Matt LeBlanc zaprijetio da će napustiti show ako to prije njega ne učini Chris Evans. Danas 48-godišnju bivšu zvijezdu serije Prijatelji navodno iritira bahatost, neuviđavnost i nepristojnost Chrisa Evansa prema kolegama iz tima, a frustrira ga i snimanje s njim u paru. I to toliko da je doveo u pitanju sudjelovanje u drugoj sezoni koja bi se trebala početi snimati veću rujnu.

9762

– Atmosfera među njima dvojicom je hladna i Matt je najavio da neće nastaviti u drugoj sezoni ako Evans ostane. A on nije jedini tko nije zadovoljan, rekao je izvor s BBC-a za tabloid Sun on Sunday. A to se sve događa dok gledanost Top Geara rapidno pada. Prvu epizodu novog serijala gledalo je 4,4 milijuna ljudi, drugu 2,8 milijuna, treću 2,4 milijuna, a četvrtu samo 2,34 milijuna što je niže i od dotad najlošije gledanosti stare ekipe iz lipnja 2003. godine. To je kao da uložite gomilu novaca u facelift novog automobila, ugradite u njega sijaset novih stvarčica, a umjesto povećane potražnje, par mjeseci nakon lansiranja prodaja padne na najlošiji rezultat u povijesti. Katastrofa! Zapravo se samo razvija sve ono što sam istaknuo u svom osvrtu nakon prve epizode. Produkcija je i dalje na vrlo visokoj razini i to se vidi u svakom prilogu, no emisija nije više zabavna i humoristična kao nekad, a najlošiji dio novog Top Geara je glavni voditelj, frontman, velika zvijezda Chris Evans. Matt LeBlanc dobro glumi, iako – ne znam jeli to do starosti – mi se čini da je dvostruko usporeniji nego što je bio u Prijateljima, ali njih dvojica zajedno ne funkcioniraju. A najbolji dio novog Top Geara su pridošlice: Chris Harris, Sabine Schmitz, Rory Reid pa čak i Eddie Jordan.

p03w1gl6

Taj mladac Rory Reid je sasvim simpatičan i dobroćudan momak. Ima iskustva u vođenju pa je vjerojatno zato izabran za hosta Extra Geara, ali još treba poraditi da to sve ide glađe. Da mu npr. prestane svaka treća biti “cool”…. No autentičan je, živ, ekspresivan i zapravo simpatičan. A Chris Harris je, srećom, potpuno svoj. Zajedno s pogrbljenim stavom, ponekom čudom gestom i facom, ali mi koji smo na njega navikli to volimo. Super mi je što ga Top Gear nije nimalo ukalupio, što je isti kao u svojim videima i što u seriji drži taj beskompromisni petrolhead stav. Jer taj čovjek od svih njih najviše zna što govori kada su auti i vožnja u pitanju. Već u prvom Extra Gearu svakom tko je gledao njegovu vožnju u Nomadu na trkaćoj stazi – svakom tko je gledao samo njegov rad nogu na pedalama – bilo je sasvim jasno da čovjek zna voziti. Ali zna… Isto vrijedi i za Sabine Schmitz, no to je suvišno posebno isticati. I ona, za razliku od dva glavna voditelja, djeluje vrlo iskreno. A uz to je prirodno otkačena i vesela, nešto što također u velikoj mjeri nedostaje Evansu i LeBlancu. Kao žena, ali i kao osoba, ona je definitivno unijela novu svježinu u format Top Geara i prava je šteta što je nema više u emisiji.

To bi se doduše moglo promijeniti obistine li se glasine. Ako odu oba glavna voditelja, a BBC ne napravi ponovno istu glupost i ponovno krene tražiti “veliku zvijezdu”, najviše šanse da preuzme voditeljsku palicu ima Chris Harris. Zna što govori, uspješan je u tome da to prenese i onima koji kuže automobile i laicima jednostavno, razumljivo i zabavno i zapravo je vrlo televizičan – vlada ekranom, drži pažnju na sebi, nije prazna figura k’o Evans. I, zajedno s drugim novacima, prvenstveno Roryjem, ali i Sabineom, je vrlo popularan među gledateljima. Što nas dovodi do još jednog problema za Top Gear – Extra Gear. Vlastito dijete velike emisije koje po dinamici, a naročito autentičnosti voditelja – koji za razliku od Evansa i LeBlanca ne pokušavaju biti netko drugi – polako postaje ozbiljna konkurencija glavnom showu. Za kraj, vrijedi istaknuti i da je nas Hrvate novi Top Gear nešto naučio – sada, nakon što smo kukali kako domaća televizija zaostaje godinama u emitiranju starih serijala Top Geara, možemo biti sretni jer na HRT-u umjesto blijedih kopija gledamo Top Gear s originalnim voditeljima: Clarksonom, Hammondom i Mayom. Svako zlo za nešto dobro!

Marin Tomaš

Vaš dežurni oktanoglavac

Leave a Reply

Your email address will not be published.