Sudar različitih svjetova: Kako izgleda kada vozač Formule 1 sjedne za upravljač normalnog automobila…

Jeste li se ikada zapitali kako je vozačima Formule 1 kada sjednu za upravljač normalnih automobila? Iz osobnog iskustva, mogu reći da je to kao da ste sa vrhunskog bicikla sjeli… na kosilicu za travu! Tolika je razlika u brzini, doživljaju vožnje i naročito odazivu na komande. Naravno, nikad nisam sjeo u Formulu 1, ali sam imao priliku na Grobniku voziti Formulu BMW.

formula bmw,blog,autoblog,blogger,marin tomasRiječ je o bolidu ranga Formule 4 koji pokreće motor iz K1200RS sa 140 KS. Zvuči smiješno malo, ali kada znate da čitav bolid zajedno s vozačem teži tek 450 kg, onda već možete imati bolju perspektivu o njegovim performansama. S mjesta do 100 km/h Formula BMW ubrzava za manje od 4 sekunde, a riječ je o pravom trkaćem bolidu sa slick gumama, sekvencijalnim mjenjačem i aerodinamikom koja generira downforce. Svi koji ste ikada vozili karting, znate koliko je to osjetilno i fizički intenzivno iskustvo – a voziti ovakav bolid je jedno tri puta zahtjevnije od kartinga. No poanta čitave priče je da sam na Grobnik stigao s BMW-om 118d – dakle, jednim sasvim pristojim automobilom koji kao i svaki BMW ima više nego korektno posložene komande, počevši od upravljača, preko mjenjača do pedala. Ali kada sam nakon vožnje jednog bolida kao što je Formula BMW sjeo natrag u 118d, imao sam osjećaj da vozim traktor! Ni manje ni više… Evo, autobus u najboljem slučaju! Sjećam se da sam psovao kolegi da su pedale  od tijesta, a inače sasvim dobra ručica mjenjača mi se činila kao velika kuhača. A tek upravljač… velik kao kormilo kakvog trajekta! Nisam mogao vjerovati koliko je drastična razlika između Formule i običnog automobila, a najveći šok je bio kada sam u onom jednom-jedinom zavoju na cesti kojom se prilazi stazi, onom s druge strane ograde kod Zagrebačkog zavoja, umalo izletio s ceste! Jer sam, još naučen na performanse i reakciju bolida, očekivao da će automobil skrenuti. A on skoro da uopće nije…

Zamislite kako je onda vozačima Formule 1, kojima je dnevni posao da voze najbrže automobile na svijetu, kada sjednu u normalne automobile. Pa ka čak i ako su to AMG Mercedesi kakve su vozili mnogi Mercedesovi vozači Formule 1 ili cestovni Ferrariji. Znači, koliko god bili brzi, za njih su to igračke! Čak i ako je riječ o jednom od najimpresivnijih superautomobila osamdesetih u čijem je razvoju sudjelovao sam Ayrton Senna – Hondi NSX.

Kimi Raikkonen, koji je na jednom od “partijskh” zadataka u sklopu odrađivanja svog ugovora morao  voziti novinare po Ferrarijevoj testnoj stazi Fiorano u F12, brzo je shvatio kako ušutkati brbljava piskarala – tako da ih provozaš s gasom do poda. Ok, ovo nije baš običan automobil, ali u rukama tako talentiranog vozača kao što je Kimi čak se i Ferrari F12 i na trkaćoj stazi ponaša kao reli automobil, plešući u drfitu od rubnika do rubnika gotovo u svakom zavoju.

No daleko najzabavniji, a ujedno i video koji najviše dočarava razliku između brzine jednog obično čovjeka – preciznije u ovom slučaju žene – i prvaka u Formuli 1, je video još iz 2008. godine u kojem Riccardo Patrese vozi svoju ženu u Hondi Civic Type R jedan krug po Jerezu. I to nakon što mu dva puta, prije izlaska na stazu, kažu da vozi polako. Patreseova žena se najprije naslađuje  što su mu suci zabranili da vozi brzo, onda ga pita da “jel’ pozna on uopće tu stazu”, a onda polako njen smijeh prelazi u spominjanje majke, djece, vrištanje, lupanje, deranje i psovanje 😀  Kako bi imali što bolji dojam što se događa, a samim time i užitak gledanja, prikačio sam verziju sa titlovima. Što je najbolje, nijedno od njih nisi bili svjesni da se čitava vožnja snima, a kada je to shvatio, Patrese kaže “to moram večeras pogledati”. Kažem vam, isplati se…

Marin Tomaš

Vaš dežurni oktanoglavac

Leave a Reply

Your email address will not be published.