Dacia Logan MCV 1.5 dCi Life Plus: Plava, višestruko gostoljubiva i maksimalno kapacitetna, strijela

Plava strijela… To mi je prvo palo na pamet nakon nekoliko kilometara za upravljačem Dacije Logan MCV. Naravno, ne zbog performansi, pa ni zbog zašiljenog oblika karoserije iako bi se lako mogao smatrati strijelom, već ponajprije zbog načina na koji Logan vozi – pa njega ništa ne može zaustaviti! Ne samo da je solidno podignut od tla nego ima izuzetno robustan ovjes pa bez po’ muke i buke prelazi preko bilo čega što mu podmetnete pod kotače. Razrovane hrvatske prometnice, oštre poprečne zakrpe na asfaltu, rupe i rupetine, previsoki ili razvaljeni ležeći policajci, makadam… sve je to mačji kašalj za rumunjsku plavu strijelu. A pritom nije riječ o terencu. Ne, to je jedan vrlo praktičan i pritom, za ovaj cjenovni razred, luksuzno opremljen karavan. Ima li vaš automobil tempomat i audio sustav s Bluetoothom, USB-om i komandama na upravljaču? Možda i ima, ali imali plave sigurnosne pojaseve? Znači, plave pojaseve! Ili bar pojaseve u boji karoserije? A da nije crna 😛 Da, nisam ni mislio… A može li vaš karavan progutati 570 litara prtljage? I pritom voziti s 5 l/100 km? E, al da pritom košta tek nešto više od od 100.000 kuna!

dacia logan mcv 1.5 dci test marin tomas autoblog

Prednosti Dacije Logan MCV su brojne i kao takva nema prave konkurencije na tržištu. Tražite li povoljan i prostran obiteljski ili pak radnički karavan za kakav posao, Logan MCV zadovoljava obje zadaće. I pritom je vrlo gostoljubiv. Napokon, to mu i samo ime kaže – ako niste znali, u originalu MCV stoji za Multi Convival Vehicle iliti višestruko gostoljubivo vozilo. I premda MCV kod Logana danas stoji za Maximum Capacity Vehicle, Logan MCV je, pored što je velikog kapaciteta, vrlo gostoljubivo vozilo. Zbog ovjesa koji odlično upija neravnine vrlo je gostoljubiv prema vašoj kralježnici i bubrezima, iznutra je prostran pa je gostoljubiv prema širokim kao i brojnim ljudima, pritom je krov vrlo visok pa je gostoljubiv i prema visokim ljudima te istovremeno, kao pravi domaćin, je gostoljubiv i prema onima koji vole nositi šešire. Njegov ogromni prtljažnik pritom će gostoljubivo ugostiti što god da bacite u njega jer prostora ima u izobilju, a poznati Renaultov 1.5-litreni dCi izuzetno niske potrošnje vrlo je gostoljubiv prema vašem novčaniku što će sigurno veseliti vas ili bar vašu ženu. Logan MCV dakle, za razliku od mnogih drugih automobila s pretencioznim oznakama, u potpunosti opravdava svoje ime – to je zaista jedno višestruko gostoljubivo i maksimalno kapacitetno vozilo.

dacia logan test marin tomas autoblog

Ok, primijetio sam da je ovjes nešto tvrđen podešen nego kod Sandera primjerice, ali to je zbog izdašnog međuosovinskog razmaka koji zauzvrat nudi tako prostranu unutrašnjost. Taj detalj nadoknađuju velika, udobna, pa čak i umjereno profilirana sjedala s plavim detaljima. S druge strane, upravo zbog nešto tvrđeg ovjesa i velikog međuosovinskog razmaka Logan MCV odlično leži na cesti i ozbiljnije pristupa zavojima pa je usprkos visokim gumama s njim uz 90 KS pod poklopcem motora moguće biti iznenađujuće brz. Tome pomaže i dobar upravljač koji se podešava samo po visini. Kroz njega gledate na instrumentu ploču iz Meganea koja je opremljena i putnim računalom, upravljač na sebi ima komande tempomata i limitatora, a pored sebe audio sustava. Prekidači za električne prednje prozore smješteni su na središnjoj konzoli odmah ispod ručnog klima-uređaja koji revno obavlja svoj posao. I retrovizori se podešavaju električno, a pored malog joysticka za retrovizore je jedan prekidač na kojem piše ECO i koji ni u ludilu ne smijete pritisnuti. Shvatio sam to tek nakon nekoliko dana, doduše samo gradske vožnje.

Toliko štedljiv da mu ECO samo smeta

U tzv. ECO modu naime, motor lijeno i sa zadrškom reagira na gas ne bi li vozačima pomogao da ne rasipaju previše gorivo. I to je ok za ostarjele i nervozne vozače koji imaju balvane umjesto nogu. No istovremeno zbog toga se čini da motor ima 75, a ne 90 KS i tek kada isključite ECO možete iskoristiti puni potencijal motora i voziti kako spada. A kako izvrsni Renaultov 1.5 dCi ima toliko momenta i toliko je štedljiv da ni kada ga stišćete nećete trošiti Bog-zna-koliko goriva ionako nema smisla koristiti ECO. Ja sam se po gradu vozio s manje od 5,5 l/100 km, na otvorenoj cesti s lakoćom ide i ispod 4, a što god mu radili nećete natjerati prosjek iznad 6 litara. Tako da taj ECO režim ovdje nema nekog smisla, radije raspolažite uvijek s pravim potencijalom motora jer on zbilja ima krasan karakter. Treba napomenuti i da ovoj potrošnji uvelike kumuje mjenjač čiji su prijenosi netipično dugo proračunati. To znači da Logan MCV ima lošije performanse nego što bi mogao imati i da traži više strpljenja u vožnji, ali s druge strane troši vrlo malo goriva. Naučite se u MCV-u odgađati promjenu brzina, a u gradskom prometu slobodno zaboravite na peti stupanj – toliko je dug. S druge strane, sve ga to čini savršenim za duga putovanja pa je, ovako bogato opremljen, Logan MCV idealan kao obiteljski automobili ili pak, vozilo za kakav obrt.

Motor: dizelski/R4/1461 ccm, Snaga: 90 KS/220 Nm, Dimenzije: 449/173/155 cm, Najveća brzina: 173 km/h, Ubrzanje 0-100 km/h: 11,8 s, Tvornička potrošnja: 3,5 l/100 km, Cijena testnog modela: 107.000 kn

Marin Tomaš

Vaš dežurni oktanoglavac

Leave a Reply

Your email address will not be published.