Znanstveno je dokazao tko je najbolji vozač Formule 1 svih vremena…

Rasprava o tome tko je najbolji vozač na svijetu stara je valjda koliko i sama Formula 1. Na vječno pitanje tko je najveći pilot u povijesti Formule 1, najčešći je odgovor Michael Schumacher. Mlađi obožavatelji Formule 1 sigurno će istaknuti Lewisa Hamiltona, a tradicionalisti Alaina Prosta ili Sebastiana Vettela koji su oba osvojili po četiri naslova svjetskih prvaka. Sve krivo, barem prema akademskoj studiji koja je napravljena u Velikoj Britaniji. Pravi broj jedan je Juan Manuel Fangio, originalna, najstarija zvijezda Formule 1. I znanstvenici imaju dokaze za to!

Con questa vittoria Juan Manuel Fangio si aggiudicò il Mondiale Piloti. Juan Manuel Fangio al volante della Maserati 250 F in azione sul circuito del Nurburgring, domenica 4 agosto 1957.

Andrew Bell sa sheffieldskog sveučilišta je zajedno sa svojim kolegama s bristolskog sveučilišta dao sebi u zadatak da pronađe akademski valjan odgovor na pitanje koje se redovito poteže po birtijama, garažama i tribinama i to već desetljećima. Ali njihovo istraživanje isključuje tek dojmove, osobna mišljenja i preferencije već je bazirano isključivo na podatcima koji se mogu pronaći u knjigama rezultata. Znanstvenici su se koncentrirali na jedno ključno pitanje – kako ustanoviti čistu vozačku vještinu kada rezultati utrke uvelike ovise o kvaliteti samog bolida, motora, guma, a sve više i više, i o pripremljenosti tima?

lh05

Stoga su osmislili rigorozni, višestupnjevani sistem statističke analize koji im je omogućio da uspoređuju vozače na istim osnovama usprkos drastičnim razlikama u konfiguraciji trkaćih staza, tehnologiji, načinu utrkivanja i bolidima od 1950, kada je Formula 1 nastala, pa do danas. Ovaj složeni algoritam može izračunati čak i način na koji je vrijeme utjecalo na ishod pojedinih utrka ili kako su pojedini vozači utjecali na timove koje su mijenjali tijekom svoje karijere. I onda su, prema detaljnom istraživanju svake pojedine utrke Formule 1 do 1950. do 2104. godine, došli do slijedećeg poretka 10 najboljih vozača svih vremena:

Juan Manuel Fangio auf Mercedes-Benz Formel-Rennwagen W 196 R mit Stromlinienkarosserie. Fangio gewinnt am 5. September 1954 den Großen Preis von Italien in Monza.// Juan Manuel Fangio in the Mercedes-Benz W 196 R formula racing car with streamlined body. Fangio drove the car to victory on 5 September 1954 in the Italian Grand Prix at Monza.

  1. Juan Manuel Fangio (Argentina)
  2. Alain Prost (Francuska)
  3. Jim Clark (Velika Britanija)
  4. Ayrton Senna (Brazil)
  5. Fernando Alonso (Španjolska)
  6. Nelson Piquet (Brazil)
  7. Jackie Stewart (Velika Britanija)
  8. Michael Schumacher (Njemačka)
  9. Emerson Fittipaldi (Brazil)
  10. Sebastian Vettel (Njemačka)

Njihova metodologija se čini bazirana na zdravim osnovama, no ipak je na ljestvici nekoliko iznenađenja. Schumacherova 91 pobjeda u karijeri i sedam naslova svjetskog prvaka gurnuli su ga u knjigu rekorda, ali je na ovoj ljestvici završio tek na 8. mjestu i to – objašnjavaju znanstvenici – zbog nedvojbeno velikog utjecaja koji je snaga Scuderia Ferrari tima imala u kombinaciji sa Schumacherovim vještinama na njegove rezultate. Slično vrijedi za Lewisa Hamiltona, koji je trenutno peti najbolji vozač Formule 1 prema knjizi rekorda, ali je lišen premoći svog nepobjedivog Mercedesovog bolida prema znanstvenoj analizi čak i ispao iz ljestvice top 10 i završio na 12. mjestu.

sne20434

Prema znanstvenicima Fernando Alonso je trenutno najbolji vozač koji se utrkuje, premda su Lewisovi rezultati bolji, jer je njegov bolid generalno lošiji. Istraživanje je tako dalo odgovor i na još jedno vječno pitanje – koliko vozač danas zaista utječe na uspjeh tima u Formuli 1? Znanstvenici smatraju samo 15% – ostatak je na kvaliteti bolida i pripremljenost tima. Bilo kako bilo, ako si Fangiov fan, imaš snažan argument za svoje obožavanje slavnog vozača. Prema tome bookmarkiraj ovaj post i pokaži ga svakom tko u birtiji počne tvrditi drukčije! Ako nisi – tko bi to po tebi treba nositi titulu najboljeg vozača na svijetu? I zašto? Samo dokazi molim…

Marin Tomaš

Vaš dežurni oktanoglavac

Leave a Reply

Your email address will not be published.