Rješenje za jutarnju maglovitost: Ovo je najbrži način za odmagliti vjetrobransko staklo

Pjevušite li se Josipu Lisac i njenu Maglu često ujutro kada sjednete u automobil i čekate da se prozori odmagle? Ako se pritom ne nervirate, sjajno, no žurite li obično nekamo ovo je članak za vas. Jesen je stigla, noći su znatno hladnije u odnosu na dnevnu temperaturu i sve je više vlage u zraku a to je prvi preduvjet za stvaranje magle – ako već ne u okolnom zraku onda sigurno na staklima vašeg automobila. Topao zrak ostane zarobljen u automobilu dok okolna temperatura padne, a kako hladniji zrak ima puno manji kapacitet za držanje vlage od toplog ona se kondenzira, što na limu automobila vašeg automobila nije problem ali na staklima jest jer gube svoju osnovnu funkciju providnost. Dakle, sva je vjerojatnost da će vas kada ujutro sjednete u automobil u razdoblju koje slijedi, naročito zimi, dočekati magla i to magla na svim staklima, magla svuda oko vas baš kao što bi rekla Josipa Lisac… I što onda? Ako ne vidite ne možete voziti čak i da hoćete, da ne velim da ste i po Zakonu dužni osigurati maksimalnu preglednost u vožnji. Možete pribjeći rudimentarnim metodama brisanja stakla raznim krpama, spužvama i sl. no ta metoda ima nekoliko velikih propusta. Prvo, vrlo je traljava jer staklo ni s kakvom spužvom ili krpom pa ni tzv. jelenjom kožicom ne možete u potpunosti osušiti, naročito ne brzo. A to znači da će na staklu ostati tragovi vašeg brisanja koji se možda više neće vidjeti jednom kada se staklo u potpunosti osuši, ali će se poput podsjetnika pojaviti čim se staklo ponovno imalo zamagli. Osim što je ova metoda naporna jer zahtjeva lamatanje rukama po negativno nakošenom staklu ispred vas pa riskirate da si nerazgibani ujutro dodate još i kakvo istegnuće, svaka spužva ili krpa se s vremenom smoči pa je pitanje što onda s njom? Na kraju, ako nešto i obrišete to je tek privremeno rješenje – stakla će se vrlo brzo ponovno zamagliti naročito sada kada ste vi, jedno toplo tijelo koje uz to izdiše vlagu, u automobilu. Što znači da bi ovu radnju trebali ponavljati i to u vožnji što je krajnje nepraktično te izuzetno opasno – kao stvoreno da razbijete automobil.

sfdafa

Srećom, svaki automobil opremljen je sustavom za ventilaciju, a svaki moderni automobil ima i onaj mali gumbić za odmagljivanje vjetrobrana. Ono što je tragično je i da svaki automobil još od davnina ima odleđivač stražnjeg stakla, ali ne i prednjeg. Svako stražnje staklo naime, ima na sebi prilijepljene žice koje se uključivanjem u strujni krug zagriju te na taj način vrlo brzo i efikasno odleđuju, ali i odmagljuju staklo. No te žice su prilično debele i zbog toga vidljive te zato neupotrebljive za ugradnju na vjetrobran jer bi smetale vozače – standardni optičke vidljivosti za prednje i stražnje staklo nisu isti. Ipak, Ford se još prije više od 30 godina potrudio napraviti vrlo finu mrežu ultratankih žičica za grijanje vjetrobrana koje su optički gotovo neprimjetne. Tehnologija nazvana Qucikclear s vremenom se razvila pa se umjesto tankih žica koje su bile ugrađene između slojeva stakla koristi takni srebrno-bakreni film također ugrađen između slojeva u stakla. Prvi automobil s grijačem vjetrobrana bili su Ford Scorpio i Granada 1985. no iako funkcionira zaista odlično i ne smeta vidljivosti (tek u noćnoj vožnji možete primijetiti tanku mrežicu na vjetrobranu) problem je u tome što je Ford ovu tehnologiju patentirao pa ju ne smije koristiti nijedan drugi proizvođač automobila. Quickclear tako možete pronaći samo u Fordovima modelima kao i modelima tvrtki koje su nekada bile u vlasništvu Ford poput Jaguara i Land Rovera.

ford_quick_clear_16_01

Prestaje vam dakle, klasični sustav ventilacije koji te klima-uređaj koji danas ima valjda svaki automobil. Njemu u pravilu ne treba toliko dugo da odmagli staklo, no ne znam jeste li primijetili koliko je u rano jutro svaka minuta važna? Primjerice, to da li ćete otići spavati 15 minuta prije ili kasnije potpuno je nevažno, no otkinuti ujutro 15 minuta od sna pravo je svetogrđe! Uz to, iako ste se probudili “na vrijeme” najčešće ćete se ipak naći u stisci i krenuti u zadnji tren. Pod uslovom da funkcionira ispravno, ventilaciji u pravilu ne treba puno vremena da odmagli vjetrobran, no tih nekoliko minuta ujutro dok sjedite u automobilu, a svjesni ste da gužva na prometnicama raste iz trena u tren dok vi stojite se može činiti kao vječnost! A nerviranje u rano jutro je najlošiji način za započeti dan. Ključno je pitanje koje postavke ventilacije odabrati, da li puhati hladni ili topli zrak, uključiti recirkulaciju zraka ili ne, koristiti klima-uređaj ili ne? Mark Rober, čiji video uradak možete pogledati u nastavku, navodno bivši NASA-in inženjer, pronašao je rješenje i nisu to bapske priče – prvo je znanstveno teoretski razradio, a onda i temeljito testirao sve moguće kombinacije kako bi ustvrdio koja je najefikasniji. Slobodno pogledajte cijeli 5-minutni (ostalo su reklame) video i znanstveni postupak kojim je došao do svog zaključka isprobanog u stvarnosti, no bez daljnjeg odugovlačenja evo što trebate učiniti kako bi što brže odmaglili staklo vašeg vjetrobrana:

  • Uključite ventilator na najjače i preusmjerite puhanje prema vjetrobranu
  • Uključite grijanje na najjače
  • Uključite klima-uređaj
  • Isključite recirkulaciju zraka; neka u kabinu ulazi vanjski zrak
  • Malo otvorite bočne prozore

Da treba ventilator uključiti tako da puše najsnažnije što može prema vjetrobranu je posve logično, no mnogi se pritom odlučuju za hladni, okolni zrak. Krivo. Topli zrak ima veći kapacitet za vlagu, a pritom i brže isušuje tako da će pomoći bržem odmagljivanju stakla. Također, nekim zimi ne pada na pamet koristiti klima-uređaj, jer on služi za hlađenje pa se koristi samo ljeti. Opet krivo. Klima-uređaj ima u sebi isušivač i on, uz hlađenje, i isušuje zrak što ga čini izuzetno efikasnim za odmagljivanje stakala. Bez brige, s temperaturom okrenutom na grijanje uključeni klima-uređaj neće hladiti već samo isušiti zrak tako da ga obavezno uključite. Iako neki smatraju da će lakše osušiti postojeći zrak u kabini bez pritjecanja novog, isključite recirkulaciju zraka odnosno otvorite dotok svježeg zraka. Hladan zrak izvana koji se zagrije u sustavu ventilacije ima veći kapacitet za upijanje vlage. Ako uz to malo otvorite bočne prozore na vašem automobilu, tek dva prsta, makar i na kratko, osigurat ćete efikasno provjetravanje kabine i dotok suhog vanjskog zraka što će pomoći da se stakla što prije osuše.

 

Marin Tomaš

Vaš dežurni oktanoglavac

Leave a Reply

Your email address will not be published.